Főpásztori roráte szentmise Győrben a Káptalandombon

Hazai – 2019. december 3., kedd | 17:11

A győri Nagyboldogasszony-székesegyházban december 2-án reggel az év első roráte szentmiséjét Veres András megyéspüspök mutatta be Németh László általános püspöki helynökkel, Böcskei Győző székesegyházi plébánossal, valamint a Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet elöljáróival, Reisner Ferenc rektorral, Kálmán Imre prefektussal és Bognár István spirituálissal együtt.

Ha valaki manapság autóval útra kel, az első dolga, hogy a GPS-ben beállítsa az úti célt. Miként a zsoltáros fogalmaz, mi Isten házába indulunk, ezért örvend a szívünk. Nem mindig a legrövidebb út vezet a célhoz – kezdte szentbeszédét a főpásztor. – Lelki értelemben egészen biztosan nem. Lelki értelemben is meg kell hozni az áldozatot ahhoz, hogy célba érkezhessünk. Ezért így, az advent kezdetén különös módon feléled bennünk a vágy, hogy Isten házába, Betlehembe érkezzünk, hogy köszöntsük a Messiást, Jézust. Vegyük szemügyre az utat, amit a keresztény aszketika, misztika ki is jelölt már számunkra. Mindazt, amit a lelkiségi irodalom ajánl, hogy advent idején többet imádkozzunk, elmélkedjünk a Szentírás tanításáról, hogy jót tegyünk, bűnbánatot tartsunk: ezek a szempontok segítenek, hogy elérjük célunkat, és részünk legyen abban az örömben, hogy megérkezünk Isten házába.

Napjaink kulcsszava az interaktivitás: interaktív kiállításokra várják a látogatókat, interaktív táblákkal teszik érdekesebbé a tanórákat a diákok számára. Az Egyház immár kétezer éve az adventi cselekedetek által interaktív módon vonja be a hívő embert abba a lelki folyamatba, amely igazán gyümölcsöt tud hozni, és el tudja vezetni a nagy találkozásra Jézussal, az Isten Fiával. Ne elégedjünk meg pusztán azzal, hogy elindulunk ezen az úton. Útközben is fel lehet venni utasokat. Legyen szabad helyünk az „autóban”!

Ne menjünk el senki mellett úgy, hogy „nem vesszük fel” a Jézushoz vezető úton!

Kívánom, hogy mindnyájunk számára legyen ez az advent az úton levés időszaka, ahol szívesen fogadjuk azokat, akik hozzánk társulnak – sőt, tudatosan hívjunk meg másokat. Jézus, az Isten Fia azért lett emberré, hogy minden ember rátaláljon, és általa eljusson az üdvösségre. Legyünk készek ebben a 24 napban arra, hogy másokat is „felvegyünk az autóba”, és együtt haladjunk Betlehem felé! – buzdított Veres András megyéspüspök. 

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóirodája

Fotó: Hencz Márton

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria