Főpásztori szentmisével adtak hálát a soproni Szent István-templom felszentelésének évfordulóján

Hazai – 2018. szeptember 20., csütörtök | 15:01

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke mutatott be hálaadó szentmisét szeptember 9-én Sopronban, a Szent István-templom felszentelésének 75. évfordulóján.


Hetvenöt évvel ezelőtt, a második világháború idején Sopron katolikus lakossága templomot építtetett a Kurucdombon Szent István király tiszteletére. Az épületet Apor Vilmos püspök szentelte fel 1943. szeptember 8-án. Erre emlékezve mutatott be ünnepi szentmisét Veres András győri megyéspüspök.

A főpásztor a szentmise keretében megáldotta az évfordulóra megújult templomtornyot és az épület homlokzatát. A felújítás részeként – 75 év után – óra került a torony négy oldalára. Veres András püspök a paptestvérekkel és a hívekkel együtt hálával emlékezett meg mindazokról, akik építették és gondozták a templomot, akik benne szolgáltak és imádkoztak, valamint azokról, akik ma is hittel és szeretettel térnek be az Isten házába.

Szentbeszédében Izajás próféta és Szent II. János Pál pápa bátorítását idézve indította a megkezdett út folytatására a hallgatóságot a főpásztor: „Ne féljetek!”

A hívő embernek nem szabad félnie sem a jelentől, sem a jövőtől – hangsúlyozta. – Aki Istenbe vetette reményét, az egészen biztosan nem riad meg a nehézségektől. Mert bár okunk lenne rá, de nem félünk, mert tudjuk, hogy Isten soha nem hagy magunkra, minden helyzetben a mi szerető Atyánk marad. Hagyjuk, hogy Jézus üzenete elérjen a szívünkig: minden ember megváltást nyer, eljut az atyai házba, ha Istenre bízza az életét.

A templomtorony mindig a remény, a bizakodás a jele, hiszen az ég felé irányítja a figyelmünket, a távolból is jelzi nekünk, hogy Isten háza ma is hív bennünket a közös imádságra, a krisztusi áldozat megújítására.

Isten szeretete mindnyájunkat őrizzen meg a szilárd hitben, a reményben, és a küzdelmek közepette is emlékezzünk: „az Istent szeretőknek minden a javukra válik” – zárta ünnepi szentbeszédét a főpásztor.

A soproni Szent István-templom történetéről bővebben ITT olvashatnak.

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Reisner Anna

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria