Fotókiállítás az örömről – Megnyílt a Mélyben és Reményben Alapítványt bemutató tárlat

Kultúra – 2021. október 20., szerda | 10:41

A Mélyben és Reményben Alapítvány gondozottjainak életét bemutató fotókiállítás nyílt október 14-én a kaposvári Takáts Gyula Megyei Hatókörű Városi Könyvtárban. Az ünnepélyes megnyitón Varga László kaposvári megyéspüspök mondott beszédet. A tárlaton Lelovics Béla, az alapítvány létrehozója fényképein keresztül pillanthatunk bele a Kaposváron és környékén mélyszegénységben élő családok mindennapj

Ez a kiállítás a szeretet öröméről szól – mondta Varga László püspök. – Aki szeret és szeretve van, az örül. Ha végignézzük a képeket, akkor látjuk, hogy a szeretet és élet öröme átsugárzik az egész tárlaton.

Nagyon kevésszer mondjuk ki a szeretet szót. Értéktelenné vált. A szerelmesek sokszor mondják egymásnak, az édesanyák is gyermekeiknek, de később elfelejtjük kimondani.

Mindenkinek szüksége van arra, hogy hallja másoktól a szeretet szavait. De nem elég csak kimondani, a szeretetet gyakorolni is kell.

Minél több olyan cselekedetünk van, amely túlmutat rajtunk és mások felé indít, annál jobban növekedünk mi magunk is a szeretetben.

Nem elég azonban kimondani és gyakorolni sem, mivel bűnösök vagyunk; a szeretetet gyógyítani kell.

A szeretetünk már egész kicsi gyermekkorunkban megsebződik, és mi is megsebezzük mások szeretetét.  A gyógyítás nagyon egyszerű: a bocsánatkérés és megbocsátás szavait, cselekedeteit kell gyakorolnunk mások felé. Ezáltal gyógyítjuk a másikat és növekszünk a szeretetben – fogalmazott a főpásztor.

Miért választottuk az öröm témáját? – tette fel beszédében a kérdést Mohayné Farkas Ibolya, az alapítvány vezetője. – Azt gondoltuk, hogy ebben az aggodalmakkal teli időszakban arra szeretnénk irányítani a figyelmet, hogy vegyük észre: rengeteg öröm van az életünkben.

Azok a családok is tudnak nevetni, jókedvűek lenni, melyeknek nagyon súlyos gondjaik vannak. Mindannyian észrevehetjük az életünkben azokat az apró dolgokat, amelyek örömet jelentenek. Erre figyeljünk, ne a nehézségekre és aggodalmaskodásra okot adó dolgokra – fogalmazott Mohayné Farkas Ibolya, majd a támogatott gyermekek beszéltek örömeikről, vágyaikról.

A kiállítás november 2-áig tekinthető meg a kaposvári Takáts Gyula Könyvtár emeleti olvasótermében.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria