Franciaország búcsúzik nemzeti hősétől, Arnaud Beltrame ezredestől

Kitekintő – 2018. március 28., szerda | 20:45

„Arnaud Beltrame ezredes hősies áldozata teremjen gyümölcsöt az egész nemzet javára” – írják március 28-án, a nemzeti gyásznapon a Francia Püspöki Konferencia tagjai üzenetükben az államfő által posztumusz Becsületrenddel kitüntetett csendőrtiszt búcsúztatására.


„Nagyobb szeretete senkinek sincs annál, mint ha valaki életét adja barátaiért” – János evangéliumának szavaival (Jn 15,13) méltatta korábban Arnaud Beltrame önfeláldozó tettét a francia tábori püspökség. A túszok helyébe álló francia csendőr március 24-én halt bele sérüléseibe.

Arnaud Beltrame gyakorló katolikus volt, „nem rejtette el hitét, sugározta, tanúságot tett róla – fogalmazott Dominique Arz hatósági lelkész. – Azt mondhatjuk, önmagát felajánló tette egységben áll mindazzal, amiben hitt. Hazáját szolgálta a végsőkig, és tanúságot tett hitéről a végsőkig”.

„Hinni nem csak annyit jelent, hogy ragaszkodunk a doktrínákhoz. Legfontosabb szeretni Istent és felebarátodat, és tettekkel tenni tanúságot hitedről a hétköznapokban, boldog és boldogtalan időkben egyaránt, sőt, drámai pillanatokban is” – mondta a lelkipásztor. Beltrame hősiességéről és elkötelezettségéről megemlékezett a csendőrség vezérkara is; szülővárosában, Étampes-ban pedig félárbócra eresztették a városháza előtti lobogókat.


A polgári házasságban élő, még gyermektelen Beltrame nemrég járt Compostelában zarándoklaton. Feleségével júniusra tervezték az egyházi esküvőt Carcassonne középkori templomában.

Ferenc pápa részvéttáviratában szomorúságának adott hangot a franciaországi merénylet miatt. Isten irgalmasságába ajánlotta mindazokat, akik életüket vesztették a tragédiában, valamint imában osztozott a rokonok fájdalmában.

A pápa táviratában külön megemlékezett Arnaud Beltrame csendőrtiszt nagylelkű és hősies tanúságtételéről. A Szentatya együttérzéséről biztosította a sebesülteket és családtagjaikat; megerősítést és vigasztalást kért a számukra az Úrtól. A pápa ismételten elítélte a vak erőszakot, mely oly sok szenvedést okoz, és megerősítette: buzgón imádkozik Istenhez, hogy adjon békét. Végül Isten áldását kérte a szenvedő családok és egész Franciaország számára. A részvéttáviratot Ferenc pápa személyesen írta alá.


A hős csendőr koporsójánál március 28-án lerótta tiszteletét Emmanuel Macron francia elnök is, aki a múlt heti dél-franciaországi terrortámadásban meggyilkolt francia csendőrtisztet posztumusz ezredessé léptette elő, és a legmagasabb francia kitüntetés, a Becsületrend parancsnoki fokozatával tüntette ki.

A tiszteletadás egyperces néma főhajtással kezdődött Franciaország minden csendőrlaktanyájában, mielőtt Arnaud Beltrame nemzeti zászlóval borított koporsója motoros rendőrök kíséretében az Invalidusok palotája, az egykori katonai kórház udvarára érkezett. Itt Macron ezerkétszáz meghívott – közöttük az áldozatok hozzátartozói, volt államfők, az érintett települések vezetői és számos katona – előtt beszédet intézett a nemzethez. Az Invalidusok dómja, ahol Napóleon sírja is található, a nemzeti tiszteletadás helye Franciaországban.


„Elfogadni a halált azért, hogy az ártatlan élhessen: ez a katona létének lényege” – mondta az államfő. „Mások, még a bátrak is csak legyintettek vagy haboztak volna” – tette hozzá. Beltrame ezredes „szembeszállt az iszlamista agresszióval, a gyűlölettel, a gyilkos őrülettel, és felébresztette az ország szívében az ellenállás francia szellemét” – hangsúlyozta Macron, és felszólított minden állampolgárt, hogy megújult éberséggel és hazafiassággal szálljon szembe az illegális iszlamizmussal.


Ami ellen harcolunk, az a közösségi média révén terjedő, a látókörünk alól kibúvó, földalatti iszlám fundamentalizmus, amely foglyul ejti a gyenge és instabil lelkeket, naponta ront meg és nevel át embereket országunkban – tette hozzá.

Beszéde után Emmanuel Macron a legmagasabb francia kitüntetést, a Becsületrendet adományozta Arnaud Beltrame-nak. A csendőrtisztet március 29-én, csütörtökön helyezik végső nyugalomra a dél-franciaországi Ferrals-les-Corbières településen, ahol a feleségével élt. A másik három áldozat temetése szintén csütörtökön lesz.

Halála óta Arnaud Beltrame a sajtó és a politikusok számára a „kötelességtudat”, „a bátorság” és a „hősiesség” jelképe, egyes települések már utcát vagy közintézményt is elneveztek róla.


A terrorista Radouane Lakdim március 23-án délelőtt carcassonne-i otthona előtt előbb megállított egy gépkocsit, rálőtt a vezetőjére és portugál utasára, egyikük meghalt. Ezután a carcassonne-i kaszárnya közelében kocogó rendőrökre lőtt – egyiküket megsebesítette a vállán –, majd a közeli kisváros, Trebes szupermarketjéhez hajtott, ahol túszokat ejtett. Két embert megölt, majd a rendőrök közbelépésére a túszok többségét elengedte. Arnaud Beltrame, a csendőrség 44 éves alezredese önként vállalta, hogy a támadóval marad az utolsó túsz elengedéséig. Lakdim őt is halálosan megsebesítette. A terrorista pisztollyal, késsel és házi készítésű robbanószerkezetekkel hajtotta végre a támadássorozatot. A merénylőt a csendőrök lelőtték, amikor megrohamozták a szupermarketet.

Forrás és fotó: Dioceseauxarmees.fr; Aleteia; Vatican News; MTI

Magyar Kurír

Arnaud Beltrame

Kapcsolódó fotógaléria