Gérald Lacroix kanadai érsek: A krízis a lehetőségek ideje

Nézőpont – 2020. augusztus 8., szombat | 14:00

„Nem arra születtünk, hogy elszigetelten éljünk” – hangzott el egy interjúban, amelyet Gérald Lacroix érsekkel, Québec főpásztorával, az 52. Eucharisztikus Kongresszus egyik előadójával készített Deacon Pedro Guevara Mann, a Salt & Light kanadai katolikus tévécsatorna producere.

Gerald Lacroix az 1 millió hívet és 38 plébániát számláló québeci érsekség élén szolgál. Az egyházmegye katolikusainak fele nagyvárosokban él; a vidéki közösségek több órás autóútnyi távolságra vannak egymástól. Az elmúlt hónapokban Québec városát és az azonos nevű tartományt is súlyosan érintette a koronavírus-járvány. Kanadában a COVID-19-fertőzöttek közel felét ebben a régióban regisztrálták; főként Montreálban, a sűrűn lakott szigetvárosban tombolt a járvány.

A kelet-kanadai katolikusok idén jelentős eseményekről kell hogy lemondjanak. A québeci egyházmegyében 650 jegyespár jegyezte elő erre az évre házasságkötését. Az esküvők többségét jövőre tartják meg; elhalasztják a temetéseket is, és sok elsőáldozónak várnia kell egy évet az Oltáriszentséggel való találkozásig.

„Lenyűgözve figyeltem az egyházmegyénkben és másutt tanúsított páratlan kreativitást. A lelkipásztori munkatársak egészen újfajta megoldásokat találtak a kapcsolatteremtésre. Öröm volt látni a közös hit és az evangéliumi örömhír megosztását különféle telefonos applikációk segítségével” – mondta Lacroix érsek. Az intelligens eszközök átmeneti előnye mellett kiemelte azonban a nélkülözhetetlen személyes kapcsolatokat is: „Igaz, a virtuális világ érdekes és sok lehetőséget rejt magában, mégsem szeretnénk örökké így élni.

A személyes találkozást és ünneplést sohasem pótolhatják ezek az eszközök. (...) Nem arra születtünk, hogy izolálva éljünk.

Arra születtünk, hogy közösségben, egy családként éljük meg a hitünket. A kereszténység családvallás, melyben gondoskodnunk kell egymásról. (...) nagy szükség van az otthoni templomok, vagyis a családok megerősítésére. Sok családot próbára tett a bezártság, hiszen nem voltak hozzászokva, hogy apa, anya és gyerekek egy házban legyenek 2-3 hónapon keresztül.”

Az idősotthonokban élők 90 százalékát senki sem látogatja. „Ez elfogadhatatlan a keresztények számára. Segítő kezet kell nyújtanunk az időseknek, és sokkal jobban oda kell rájuk figyelnünk. Ez most ébresztő számunkra, hogy missziós egyházként szolgáljunk tovább – hangsúlyozza Québec főpásztora. – Nemcsak a templomok falain belül kell gondoskodnunk az emberekről, hanem azon kívül is. (...) menjünk ki az emberek közé, és hirdessük az evangéliumot!”

A kérdésre, hogy ebben a szokatlan időszakban erősebbé váltunk-e a hitünkben, Gérald Lacroix leszögezte: „A krízis a lehetőségek ideje.”

Utalt Az apostolok cselekedeteire, melyben a misszionáriusok küzdelmes munkájáról kapunk beszámolót. „Az apostolok súlyos nehézségekkel néztek szembe, mégis hivatásukhoz méltóan hirdették az evangéliumot, új közösségek születtek, és terjedt a kereszténység. Kanada és a világ egyre kevésbé vallásos – tette hozzá szomorúan az érsek. – Ezért nagy szükség van most arra, hogy kinyissuk az ajtókat és ablakokat, és kimenjünk világba.”

Fordította: Tóth Franciska

Forrás: NEK; Salt and Light Media/YouTube

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria