Görögkatolikus fenntartásba kerülnek a lakásotthonok Abaúj-Zemplénben

Hazai – 2014. január 17., péntek | 17:03

A Miskolci Apostoli Exarchátus által létrehozott Szent Zotikosz Gyermekvédelmi Intézmény működteti 2014. január 1-jétől Abaúj és Zemplén területén a teljes nevelőszülői hálózatot. A térségben 11 lakásotthon tartozik irányításuk alá.

Az év elején a hernádvécsei görögkatolikus kápolnában Orosz Atanáz püspök tartott liturgiát, melyben áldását kérte a lakásotthonok gyermekeire, dolgozóira, a megjelentekre és az egész községre. A liturgia után meglátogatta a lakásotthonokat Hernádvécsén és Garadnán, hogy megismerje azok életkörülményeit, gondozottjait.

Dolgozóik lelki napját január 17-18-án tartják Sajópálfalán, ahová Soltész Miklós államtitkár is ellátogat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében él a gyermekvédelem számára érintett gyermekek 10 százaléka. Ha a területi arányokkal ezt összevetjük, látszik, hogy itt kétszeresen súlyosabb a helyzet – mondta az átvételről Páll Miklós, tolcsvai parókus, a Miskolci Apostoli Exarchátus karitász-vezetője.  Abaúj és Zemplén területén  200 nevelőszülőt és 11 lakásotthont érint a változás, ez 720-730 gyermeket jelent. A lépést megelőzte, hogy az exarchátus bekapcsolódott a nevelőszülők képzésébe, az állami képzési anyagot az Árpádházi Szent Piroska Szakképző Iskola oktatási tartalmaival kiegésztve.

A gyermekvédelmi hálózat központja Tolcsva lett. Az intézmény nevét a római származású Szent Zotikoszról kapta, aki Bizáncban, Nagy Konstantin császár udvarában élt. Az ottani pestisjárvány következtében árván maradt gyerekeket maga köré gyűjtötte, számukra árvaházakat épített, megszervezte az ellátásukat. Szeretnénk, ha az ő – a gyermekeket gyöngyszemnek tekintő – szellemisége nyilvánulna meg az exarchátus gyermekvédelmi rendszerében is – mondta Páll Miklós. Keresztény megoldásokat keresünk, fontos számunkra, hogy ne csak névtáblacsere történjen az állami intézményeken. Ez a legnagyobb kihívás – fogalmazott a karitász-vezető.

Miskolci Apostoli Exarchátus/Magyar Kurír