Görögkatolikus óvoda nyílt Nagydoboson

Hazai – 2019. szeptember 23., hétfő | 9:47

Szeptember 18-án megnyílt a Nyíregyházi Egyházmegye legújabb oktatási–nevelési intézménye. Az Örömhír Görögkatolikus Óvoda a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagydoboson fogadja a gyermekeket.

A nagydobosi görögkatolikus templomban tartott évnyitó ünnepségen köszöntőt mondott az óvoda lelkivezetője, Kicsák János helyi parókus. Assisi Szent Ferenc szavait idézve beszélt az intézmény névválasztásáról: hirdessétek az evangéliumot, és ha szükséges, a szavakon keresztül is. Az evangéliumot, vagyis az örömhírt, hogy Isten szereti az embert.

„Az örömhírt visszük, elsősorban nem szavakkal, hanem a megélt kereszténységgel, a cselekedettel. Ez az óvodában különösen fontos, ahol a gyermekek tapasztalnak, utánoznak, mintát követnek” – hangsúlyozta a parókus.

Drabik Csabáné, az óvoda igazgatója megköszönte a korábbi és jelenlegi városvezetésnek – így a jelen lévő Kovács Gábor polgármesternek is – az elmúlt hatvan évet, hiszen az intézmény már 1959 óta működik.

A beszédeket az óvodások ünnepi műsora követte, majd a jelen lévő felnőttek és gyerekek Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök vezetésével elmondták az Úr imádságát.

A főpásztor – miután meghintette szenteltvízzel az óvodásokat, a pedagógusokat és a szülőket – jelképes ajándékkal és baráti kézfogással köszöntötte az egyházmegye legújabb intézményének növendékeit.

Az ünnepségen jelen volt Grunda János oktatási referens is, aki szeptember elején kétnapos lelkigyakorlatot tartott az óvoda dolgozóinak Máriapócson.

A szeptember 1-jétől egyházi fenntartásban működő Örömhír Óvoda a 2019/20-as nevelési évet 118 fővel kezdte meg. Az ellátott gyermekek 87 százaléka halmozottan hátrányos helyzetű, akik számára a mindennapi higiéniás eszközökről, a takaróról, törölközőről is az intézmény gondoskodik.

A fenntartóváltást az óvoda igazgatója és az intézményben dolgozó munkatársak is örömmel fogadták, hiszen biztonságosabb működésben bíznak mind szakmailag, mind erkölcsileg, mind anyagilag.

Forrás és fotó: Polyákné Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria