Görögkatolikus roma misszió indult az egyik legelzártabb borsodi településen

Hazai – 2020. december 18., péntek | 19:05

Széles körű összefogással indult útjára december 11-én az elhagyatott sorsú emberek görögkatolikus pasztorációja Szakácsiban.

Az Irotai Görögkatolikus Parókia szakácsi filiájában a falu polgármestere, Oláh Lajos és Kovács Lajos irotai görögkatolikus parókus összefogása révén útjára indult a faluban élő, elhagyatott sorsú emberek pasztorációja.

Az első, ünnepélyes alakalomra december 11-én gyűltek össze Szakácsiban. Hosszú szünet után ismét felállították a karácsonyi készületet jelző koszorút, melyen újra fellobbanhattak a gyertyák.

Az eseményre Ráki Tibor református lelkipásztor egy lelkes, éneklő csapattal érkezett a közeli Lakról. A laki csoport több tagja is tanúságot tett élő keresztény hitéről az egybegyűltek előtt.

Szakácsi az egyik legelzártabb Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, ahol mindössze százhúsz halmozottan hátrányos helyzetű ember él, a lakosság fele kis-, illetve fiatalkorú. A faluban nincs óvoda, tanoda, iskola, orvos, posta. A gyermekek a közeli Lakra járnak óvodába és iskolába. A szülők a faluban közmunkából élnek. A református és római katolikus templomok romos állapotban vannak. Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök kezdeményezésére indult el a faluban a görögkatolikus roma misszió. A kezdeményezés mellé állt a falu lelkes polgármestere és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat is.

A program részeként felnőtt katolikus hittant szerveznek, melynek fő célja a felnőttek megkeresztelése, a krisztusi örömhír terjesztése a legelhagyatottabb, legelzártabb régiókban is. Nemcsak a katolikus hitre kívánják felkészíteni a felnőtteket, hanem a Családi Életre Nevelés (CSÉN) katolikus keresztény programját is szeretnék meghonosítani a faluban. Ennek a programnak a lényege, hogy a családokat a katolikus keresztény szellemiség felé irányítja, segít a családok egészséges és etikus működését kialakítani és fenntartani.

A polgármester javaslatára a foglalkozások hétköznapokon, a délelőtti órákban lesznek a falu közösségi termében. A foglalkozásokat Kovácsné Balla Katalin CSÉN pedagógus, tisztelendő asszony vezeti majd önkéntesként.

Forrás és fotó: Irotai Görögkatolikus Parókia/Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria