Guerrero Alves SJ a szentszéki gazdasági titkárság új prefektusa

Ferenc pápa – 2019. november 16., szombat | 17:22

A Jézus Társasága főtanácsosát és a római jezsuita művek delegátusát nevezte ki Ferenc pápa a szentszéki gazdasági titkárság prefektusának. „A legjobb tudásom szerint végzem majd a küldetésem” – mondta a hatvanéves spanyol Guerrero Alves, aki 2020 januárjától tölti be e hivatalát.

November 14-én nevezte ki a Szentatya Juan Antonio Guerrero Alves jezsuita atyát a szentszéki gazdasági titkárság prefektusának, melynek korábbi vezetője Georg Pell ausztrál bíboros volt.

„Jezsuitaként öröm egy missziót közvetlenül a pápától fogadni, mert kiváltságos alkalom ez a hivatásom betöltésére. Az engedelmesség, amire fogadalmat tettem, mindig váratlan útra vitt engem, de egyúttal kivételes lehetőség az Úrral való találkozásra” – mondta a kinevezés kapcsán Guerrero atya. 

 *

Guerrero Alves 1959-ben született Spanyolországban. Húszéves kora után kérte felvételét a jezsuita rendbe. Tanulmányait hazájában, Brazíliában, Franciaországban és az Egyesült Államokban végezte. Először közgazdaságtanból szerzett diplomát, majd a kötelező filozófiai és teológiai tanulmányok elvégzése után társadalom- és politikafilozófiából szerzett tudományos fokozatokat. 1994 és 2003 között a baszkföldi Comillas Katolikus Egyetemen tanított társadalom- és politikafilozófiát. A spanyol jezsuita novíciusok képzési mesterévé nevezték ki; 2008 és 2014 között a kasztíliai jezsuita rendtartomány provinciálisa, később Mozambikban a jezsuita provincia gazdasági és projektigazgatója volt. Spanyolul, olaszul, angolul, franciául és portugálul beszél.

2017-től a legfőbb jezsuita elöljáró, a páter generális főtanácsosaként szolgált, továbbá a római nemzetközi jezsuita művek delegátusa volt: 69 ország 360 jezsuita szerzetesének volt római elöljárója, akik közül sokan tanulmányaikat végezték, mások különféle küldetésekben dolgoztak: így a Pápai Gergely Egyetem, a Pápai Biblikus Intézet, a Pápai Keleti Intézet, a Vatikáni Csillagvizsgáló, a La Civiltà Cattolica folyóirat szerkesztősége, az Aletti Művészeti Központ, az Orosz Kollégium, a Bellarmin Kollégium, a Gesù Nemzetközi Kollégium, a Szentszék Kommunikációs Dikasztériuma (benne a Vatikáni Rádió) és egyéb szentszéki intézmények munkatársaiként.

Guarrero atya egyik különleges megbízatása volt három akadémiai intézmény – a Pápai Gergely Egyetem, a Pápai Biblikus Intézet és a Pápai Keleti Intézet – integrálása.

*

Látszólag minden változik az életemben, de a valóságban mégsem változik semmi – vallja kinevezése után az új gazdasági prefektus. – Végül is azt az egyetlen dolgot csinálom, hogy az Úrral legyek, hálát adva neki mindenért, amit rám bízott. Nyilvánvalóan kívülről jövök most a Római Kúria világába, ahol minden új lesz számomra. Időre van szükségem, hogy alkalmazkodjam. A Szentatya kérését nyitottan és készséggel fogadtam.

A páter generális azt kérte Ferenc pápától, hogy e kinevezést ne kapcsolja össze püspöki kinevezéssel, hogy megbízatása végeztével visszatérhessen a jezsuita rendbe.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria