A Gulág áldozatainak emlékére szentelnek harangot Nagydorogon

Hazai – 2012. április 12., csütörtök | 16:11

Megérkezett Lengyelországból az a 420 kilogrammos harang, amely a Kárpát-medencéből elhurcolt és a Gulág-táborokban odaveszett foglyok emlékére szólal majd meg a nagydorogi római katolikus templomban. A harangot Márfi Gyula veszprémi érsek-metropolita szenteli fel április 15-én, vasárnap délelőtt – tájékoztatta Sebestyén-Molnár Árpád nagydorogi plébános az MTI-t.

Sebestyén-Molnár Árpád felidézte: egy Gulágot megjárt testvérük, Zsúnyi Illés kezdeményezte, hogy a Kárpát-medencéből elhurcolt és a szibériai táborban elhunyt politikai és hadifoglyok emlékére készüljön egy emlékharang. A plébános hozzátette: egyébként is „harangínségben” szenvedett templomuk, hiszen a körülbelül 20, illetve 130 kilogrammos harangjaik hangja nem töltötte be a községet.

A kezdeményezést egymillió forintos adománnyal is megtoldó Zsúnyi Illés múlt év júliusában bekövetkezett halála óta kemény munkával, „kéregetéssel” összegyűjtötték többé-kevésbé a harangöntés és állítás költségeit. Vállalkozók és magánemberek adományaiból, „özvegyasszonyok két filléréből” 800 ezer forint híján összegyűlt a szükséges több mint ötmillió forint. Két pályázat eredményére pedig még várnak – ismertette a plébános.

A 420 kg súlyú, b-hangú harang a lengyel Przemysl közelében Marek Kawinscy mester öntödéjében készült, az ára valamivel több mint hárommillió forint volt. További kétmillió forintot ölel fel a torony átalakítása, a régi harangok felújítása, a villamosítás – tette hozzá Sebestyén-Molnár Árpád.

A nagydorogi Szent István király-templom nem csak új harangot kap, szentélye is megújult. Itt az eredeti állapotot igyekeztek helyreállítani, visszaépítették az elbontott főoltárt, a szentély liturgikus terét egységessé, széppé, varázsolták.

A Gulág-emlékharangot – amely Európában az első – és a templom szentélyét április 15-én, vasárnap 10 órakor szentelik fel. Az ünnepi szentmisét Márfi Gyula veszprémi érsek-primátus mutatja be.

Az ünnepség menetéről a nagydorogi plébános elmondta: a virággal, nemzetiszínű és a vatikáni sárga-fehér szalaggal feldíszített harangot megáldják, felhúzzák a toronyba. A szertartás végén megszólalnak a régi harangok, majd az új is, végül a három együtt köszönti az ebből az alkalomból összesereglett híveket. Az eseményre emlékezve táblát helyeznek el és avatnak fel a templom falán.

MTI/Magyar Kurír