Gyermek Jézus-búcsút ünnepeltek Székelyhídon

Külhoni – 2021. június 10., csütörtök | 12:14

Egy év kihagyás után, június 6-án ismét megünnepelhették Székelyhídon a hagyományos Gyermek Jézus-búcsút. Az egész vasárnapot felölelő rendezvény 11 órakor kezdődött a Stubenberg-kastély udvarán, „a kastély ódon falai és árnyékot, megnyugvást nyújtó fái között” – írta beszámolójában Tatai István.

A szabadtéri szentmisét az esemény házigazdája, Kuglis Gábor székelyhídi plébános mutatta be, Böjte Csaba ferences, valamint Tokodi László domonkos szerzetes koncelebrálásával. Jelen volt Dezse Péter testvér is.

Kuglis Gábor plébános köszöntötte a jelenlévőket; örömének adva hangot, hogy sokan eljöttek az ünnepre.

Böjte Csaba szentbeszédében hangsúlyozta: „Csodálatos dolgot tett a felnövő Gyermek Jézus. Felnőttként közénk jött, Isten fiaként emberré lett. Isten az Ő Fián keresztül így próbál minket jó útra téríteni. Merjünk alázatosak lenni, testvéri jósággal a szívünkben szeressünk, támogassuk a gyermekeket, embertársainkat.

Ha egy dolgot kérhetnék a Teremtőtől, az a gyermekáldás lenne a jelenlévőkre, a gyermekre vágyókra. Bár tudjuk, hogy nehéz gyermekeket nevelni, megpróbáltatásokkal teli feladat, mégis: a gyermek Isten ajándéka. Kérjük, imádkozzunk hozzá, bízzunk az Úr jóságában, áldásában!” – buzdított a ferences szerzetes.

A szentmise végén Tóth Andrea, az otthon vezetője ismertette a nap programját, hálát adva Istennek, hogy ilyen csodálatos helyre helyezte őt.

Baranyi Károly és segítői jóvoltából finom ebédben részesültek a jelenlevők.

Délután gyermekek és felnőttek együtt vették birtokba a gyermekvédelmi központ feldíszített udvarát – volt tánc, ének, játék, jóhangulat, vidámság. A családias hangulatú ünnepségen jelen voltak az érmihályfalvi, gálospetri, nagyváradi és székelyhídi gyermekotthonok neveltjei és támogatói, valamint segítői is.

Csorján Melitta Gyermek Jézus-élményfestéssel egybekötött kiállításán vehettek részt az érdeklődők az üvegházban, valamint Sirokiné Suller Terézia gyöngyfűzés foglalkozást tartott a gyermekeknek. Taizéi énekek is felcsendültek a domonkos testvérek vezetésével.

Néptáncbemutatót tartott a Zajgó tánccsoport, a Hercz család és a Fényes Elek néptánccsoport.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria