Gyermeknevelés, önnevelés – Pedagógiai továbbképzést tartottak Nagyváradon

Külhoni – 2020. január 15., szerda | 13:28

A Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye Kateketikai Központja hatodik alkalommal rendezett pedagógiai képzést január 10–11-én a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumban A nevelés az élet szolgálata címmel. A képzésen Uzsalyné Pécsi Rita tartott előadásokat.

A nagyváradi kateketikai központ második alkalommal szervezte meg a képzést a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Partiumi Oktatási és Módszertani Központjával együtt.

A program elején Kovács Zsolt irodaigazgató átadta Böcskei László megyéspüspök üdvözletét a résztvevőknek. A püspök fontosnak tartja a pedagógusok továbbképzését, ezzel is biztosítva számukra a szellemi-lelki feltöltődést, hogy még hatékonyabban végezhessék a rájuk bízottak nevelését.

Demeter Emőke, a Partiumi Oktatási és Módszertani Központ vezetője örömmel beszélt arról, hogy évről évre egyre több pedagógus vesz részt a képzésen, amelynek keretében ezúttal Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató tartott előadásokat a következő témákról: „A stílus maga az ember” – A tanulás, a megismerés egyéni útjai; Amikor a felejtésnek tanulunk; „Férfinak és nőnek teremtette…”; „Egymás kedvéért születtünk”; Stresszkezelés férfi-női módra?; Gépek vagyunk, vagy élőlények?; A legnagyobb veszély: az Egész széttöredezése a tanulásban, a hitünkben, az életünkben.

A jelen lévő pedagógusok választ kaptak arra, hogy mit tanít a kinyilatkoztatás, a tudomány, valamint mit mondanak a szentek arról, hogy miként lehet erős, Istennel szövetségben élő, jókedvűen szolgáló embereket nevelni a rájuk bízott gyermekekből, illetve önmagukból. Uzsalyné Pécsi Rita előadás-sorozatát Joseph Kentenich (a Schönstatt mozgalom alapítója) pedagógiai rendszerére építette.

A Nagyváradon megtartott képzésre idén öt megyéből (Bihar, Fehér, Máramaros, Szatmár, Temes) száznegyven pedagógus érkezett Nagyváradra. A következő előadás-sorozatra 2021 januárjában kerül sor.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye; Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria