Gyimesi csángó népviseletbe öltözött vendégek érkeztek Dévára

Kishírek – 2021. július 12., hétfő | 15:31

Vaszi Levente kosteleki népdalénekes, a Fölszállott a páva televíziós verseny 2014-es közönségdíjasa az általa alapított Hagyományőrzők csoporttal látogatott el Dévára július 9-én.

A kostelekiek gyimesi csángó népviseletben érkeztek, és az általuk énekelt gyimesi dallamokkal, valamint vallásos énekekkel mély nyomott hagytak a dévai hívek lelkében.

Ezen a szép nyári estén a keleti végek találkoztak a déli végekkel. A dévaiak is erőt nyertek a további helytálláshoz, és ahhoz, hogy értékeiket, hagyományaikat átmentsék a holnapba.

A közös imádság és áldás után a dévai és kosteleki hívek együtt kérték a jó Isten gazdag áldását a magyar népre.

*

Vaszi Levente a gyimesi Kostelek szülötte. Szülőfalujáról mondta: „Ott van, ahol az ember azt hiszi, hogy eltévedt, csak még egy kicsit tovább.” Feladatának tekinti, hogy éltesse és továbbadja a kosteleki csángók kincseit: a vallásos életet, a hitet, a néptáncot, a népviseletet, a hagyományokat, a magyar nyelvet és a kultúrát. „Kallós Zoli bácsi mondta volt, hogy addig vagyunk magyarok, amíg magyarul énekelünk, táncolunk. Én még hozzáfűzném, hogy ameddig magyarul tapsolunk. Mindezt át lehet adni” – vallotta Vaszi Levente egy vele készített interjúban. Máskor így fogalmazott: „Az a hivatásom, hogy otthon maradjak és segítsem a népemet, a kostelekieket, a csángókat, hogy tegyek a magyarságért, mert helyt kell állni, főleg a végeken.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria