Győr-ábrázolások 16–19. századi metszeteken – Könyvbemutató és kiállítás a folyók városában

Kultúra – 2021. november 25., csütörtök | 17:01

November 20-án, a 20. Győri Könyvszalon keretében mutatták be a Győri Egyházmegye és az Országos Széchényi Könyvtár társkiadásában megjelent, Arrabona – Jaurinum – Giavarino – Raab – Győr – Egy város emlékezete metszeteken és képeken című kötetet. Az azonos című kiállítás 2022. január 9-ig látogatható a káptalandombi Egyházmegyei Könyvtár kiállítótereiben és a Triangulum Galériában.

Az alábbiakban a könyv szerzője, Fazekas István, az MTA doktora kötethez írt előszavából olvashatnak részleteket.

„Győr városa 2021-ben ünnepli első kiváltságlevele kibocsátásának 750., a Győri Egyházmegye pedig alapításának 1020. évfordulóját. A kettős évforduló ad alkalmat az Arrabona – Jaurinum – Giavarino – Raab – Győr című kiállítás megrendezésére, amely egy jelentős magángyűjteményre támaszkodva a Győri Egyházmegye és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködése keretében valósult meg. A kiállítás célja az volt, hogy közelebb hozza az emberhez az egykori Győrt mint várost, illetve a Győri Egyházmegyének a város életében játszott szerepét. Győr bemutatásához egykori, 16-19. századi metszetábrázolások jelentették a vezérfonalat, amelyek egyúttal azt is jól megmutatják, hogy mikor vált a külső világ, Magyarország és Európa számára fontossá a több folyó találkozásánál fekvő város. Ez az időpont a 16. század közepén jött el, amikor az Oszmán Birodalom meghódította a Magyar Királyság középső részét, és már Bécset fenyegette. A kiállítás végpontját a 19. század második fele adja, amikor a metszetet mint műfajt véglegesen leváltja a valóságot pontosabban és hűebben visszatükröző fotográfia.

Az egyházmegyének a város életében játszott szerepe a tárlaton a 16–19. században épített templomokon keresztül jelent meg, amelyek ma is láthatóan és látványosan bizonyítják a megújuló Katolikus Egyháznak a győri városi társadalom életére gyakorolt befolyását.

(…) a kiállítás egy magángyűjteményre, Bogisich Ferenc kollekciójára épült, amely az Országos Széchényi Könyvtár és a Győri Egyházmegyei Könyvtár és Kincstár állományából egészült ki. A tárlatot a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárából és a Magyar Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokából származó dokumentumok gazdagították tovább.

(…) Reméljük, hogy a kiállításhoz kapcsolódó kötet hozzásegíti az olvasót a korszak Győr-ábrázolásának jobb megértéséhez és hogy a közzétett tanulmányok, a várostörténeti kronológia, valamint a tárlat legfontosabb és legérdekesebb metszetábrázolásait és térképeit tartalmazó képválogatás örömöt okoz.”

A négy tanulmányt, várostörténeti kronológiát és gazdag képanyagot tartalmazó kiállítási katalógus a Szent László Kegytárgy- és Ajándékboltban (Győr, Káptalandomb 13.) vásárolható meg.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye; Szent László Látogatóközpont

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria