Gyulafehérvári kispapok látogattak Nagyváradra

Külhoni – 2019. december 10., kedd | 9:03

A Megtestesült Bölcsességről nevezett Gyulafehérvári Papnevelő Intézet hat növendéke november 29. és december 1. között pasztorális hétvégén vett részt a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében.

A gyulafehérvári intézet elöljárói szeretnék, hogy a kispapok a szemináriumi évek alatt ne csak elméleti tudással, hanem gyakorlati tapasztalatokkal is gazdagodjanak. Ezért elindították a pasztorális hétvégéket: minden tanulmányi félévben a növendékek egy csoportja két elöljáró kíséretében egy hétvégére bekapcsolódik egy egyházmegye pasztorális életébe.

Tavaly a Temesvári, idén pedig a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegyében tett látogatást hat kispap a szeminárium vicerektora és prefektusa kíséretében. Nagyváradon Kovács F. Zsolt püspökségi irodaigazgató fogadta a vendégeket; ő kalauzolta a csoportot egész hétvégén.

Az első állomás a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum volt. Konrád Katalin igazgató vezette körbe a vendégeket, beavatta őket a líceum életébe, és megosztotta velük a kihívásokat is. Ezt követően Böcskei László megyéspüspök fogadta a gyulafehérvári csoportot.

Szombat délelőtt a püspöki palota kertjében a kispapok a gyerekekkel és a fiatalokkal együtt elkészítették az egyházmegye legnagyobb adventi koszorúját. Délben az erdélyi Mária Rádió stúdiójába látogattak, ahol élő adásban ők mondták az Úrangyala imádságot és a napközi imaórát. Ezt egy különleges látogatás követte: a Caritas Szent Erzsébet Szociális Gondozó Központjában idősekkel és betegekkel találkozhattak.

Ebéd után a Katalin-telepi városrész plébániájának programjába kapcsolódtak be a kispapok, ahol a családosok épp szintén adventi koszorúkat készítettek; a nap zárásaként pedig részt vettek az adventi gyertyagyújtáson a székesegyház előtti téren.

Vasárnap három templomba látogattak el a vendégek. A Lisieux-i Kis Szent Teréz-templomban az egész csoport részt vett a szentmisén, majd a csapat egyik fele a nagyvárad-olaszi templomba, míg a másik az újpalotai templomba ment. A szentmisék után lehetőségük nyílt kötetlenül is beszélgetni a közösségek tagjaival.

A kispapok mindenhol kérték a hívek imáit, egyrészt, hogy hű szolgái lehessenek Krisztusnak, másrészt pedig további hivatásokért.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria