Háborúban elesett katonák emlékére állított keresztet újítottak fel Nagybecskereken

Külhoni – 2019. október 15., kedd | 10:39

Az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állított, korábban megrongálódott kereszt és talapzata felújítását vállalta a Visegrádi Szent György Lovagrend bánáti priorátusa. A helyreállított keresztet Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott plébános áldotta meg október 12-én a nagybecskereki temetőben, Pastyik Róbert nagybecskereki plébános és Elias Ohoiledwarin SVD jelenlétében.

Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve a Visegrádi Szent György Lovagrend Magisztrátusa indítványozta, hogy a Kárpát-medencében minden priorátus vállalja fel egy-egy elhagyatott, restaurálásra váró – út mentén vagy egyéb helyen található – kereszt felújítását a kongresszus kezdetéig, 2020 szeptemberéig.

A lovagrend bánáti priorátusa e felhívásnak eleget téve az első világháborúban elesett katonák tiszteletére állíttatott kereszt és megrongálódott talapzata felújítását vállalta Nagybecskereken.

A munkálatokhoz, a kereszt újraállításához sokan hozzájárultak: lovagok, civilek, barátok. Kecskés András megőrizte a corpust, és az alapzat felújításánál segített; Dulka Andor vállalta a munka legfőbb részét, állta annak költségét is: a kereszt elkészítését és a letört karú corpus rendbehozatalát.

Október 12-én Tietze Jenő apostoli protonotárius, nyugalmazott székesegyházi plébános áldotta meg a helyreállított keresztet a nagybecskereki temetőben, Pastyik Róbert nagybecskereki plébános és Elias Ohoiledwarin SVD jelenétében. Az ünnepi eseményen a priorátus lovagjai közül a prior mellett jelen volt Balázs József, Halmai Tibor, Micsik Béla, Rontó Márta, Dulka Andor és Martinek Imre. A kereszt megáldása előtt Dulka Andor szólt a megjelentekhez.

Az ünnepség a Himnusz éneklésével kezdődött, a kereszt megkoszorúzásával zárult. A jelenlévők az első világháború áldozatainak emlékére – a nemzeti sokszínűséget hangsúlyozandó – három nyelven, magyarul, németül és horvátul imádkoztak.

Szöveg: Kovács Szöszill/Nagybecskereki Egyházmegye

Fotó: Balázs Ilona és József

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria