Hagyományos Jézus Szíve-búcsút ünnepeltek Kalocsán – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. június 30., csütörtök | 17:51

Kalocsán Jézus Szíve ünnepéhez kapcsolódóan tartották meg a város főbúcsúját június 26-án, vasárnap. Az ünnepen Berta Tibor tábori püspök mutatott be szentmisét a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban.

Az ünnepen a kalocsai és a környező településekről érkezők egy része népviseletben, templomi zászlókkal szentségi körmenetben vonult a Szent István király-templomból a kalocsai székesegyházba.

A kalocsai Szent István király-templom a hozzátartozó gimnáziummal és nevelőintézettel a 19. században, a jezsuiták vezetése alatt a Jézus Szíve-kultusz élesztője és terjesztője lett a városban és a régióban. Ennek máig tartó hatása a kalocsai Jézus Szíve-búcsú és a hozzá tartozó körmenet élő hagyománya.

Több napos Jézus Szíve-búcsút már az 1860-as évek közepétől tartottak itt; Kalocsa főbúcsújává nőtte ki magát, amit még a Dunántúlon is számon tartottak, és nem ritkán több ezres lélekszámmal ünnepelték meg.

Mint főünnepet, ma is triduummal (péntek, szombat, vasárnap) tartják: szentmisékkel, szentségimádással, gyónási lehetőség biztosításával, vendég lelkipásztorok bevonásával. Leglátványosabb eleme vasárnap a főmise előtti, a Szent István király-templomtól a Nagyboldogasszony-főszékesegyházig Oltáriszentséggel vezetett körmenet. Forrás: Kalocsa.hu

Az idén 160 éves főbúcsú ünnepi szentmiséjét Berta Tibor dandártábornok, tábori püspök mutatta be a kalocsai székeskáptalan jelen levő tagjaival.

Forrás és fotó: Katolikus Tábori Püspökség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria