A Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye centenáriumát ünneplik Rómában

Hazai – 2012. november 28., szerda | 15:53

Nemzetközi konferenciával, kiállítással és koncerttel emlékeznek meg a magyarországi görögkatolikus egyház hivatalos bejegyzésének 100. évfordulójáról a Római Magyar Akadémián november 29-én.

Terdik Sebestyén, az akadémia kulturális referense, a rendezvény egyik szervezője rámutatott: Magyarországon egyszerre van jelen a kereszténység nyugati és keleti hagyománya. A bizánci egyház jelenléte Szent István, az államalapítás kora óta dokumentált tény. 1912-ben hajdúdorogi zarándokok elérték a pápánál, hogy a magyar ajkú, bizánci rítusú katolikusok önálló egyházmegyét alapítsanak. X. Piusz pápa a Christifideles Graeci kezdetű bullával kanonizálta az önálló egyházmegye létjogosultságát.

Ekkor született a Hajdúdorogi Görögkatolikus Egyházmegye, majd a Miskolci Apostoli Exarchátus. Ma körülbelül 300 ezer hívőt számlálnak, és ezzel a bizánci hagyomány legnagyobb magyarországi képviselőinek számítanak. Terdik Sebestyén kifejtette: az önálló egyházmegyei státus megszerzését a XIX. századi magyar politika akadályozta, mert a görögkatolikusok a magyar liturgiai nyelvet használták, holott a hatalom kisebbségként kezelte őket.

A nemzetközi konferencia előadói azt vizsgálják, milyen politikai és kulturális erőviszonyok indították 1912-ben I. Ferenc József császárt, az Osztrák-Magyar Monarchia fejét és X. Piusz pápát az első magyar bizánci rítusú egyházmegye megalapítására – ismertette a kulturális referens.

Előadást tart Andreas Gottsmann, bécsi vallástörténész; a magyar gyökerű Spannenberger Norbert, a monarchia népeinek kutatója Lipcséből; Véghseő Tamás vallástörténész, a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi  Főiskola rektora; Ovidiu Horea Pop történész, nagyváradi pap és Terdik Szilveszter művészettörténész a budapesti Iparművészeti Múzeumból.

Este Liturgia és művészet – Mai magyar ikonok címmel kiállítás nyílik a Római Magyar Akadémián. A kiállított mintegy száz ikon és liturgikus tárgy nagy része a Hajdúdorogi Egyházmegye templomaiból származik, és az elmúlt 30–40 évben készült. Az ikonokat fatáblára festették, és magyar vonatkozású ábrázolások is vannak köztük – így például a boldoggá avatott Romzsa Tódor görögkatolikus püspök. A tárlat kurátora Terdik Szilveszter.

A nap zárásaként Musica sacra Bizantina címmel a Szent Efrém Férfikar ad koncertet, Bubnó Tamás vezényletével. A férfikar november 30-án este a római Szent Atanáz-templomban lép fel – mondta el a kulturális referens.

MTI/Magyar Kurír