Hajdúdorogot és Nyíregyházát is útba ejtette a XX. Ifjúsági Gyalogos Zarándoklat

Hazai – 2022. augusztus 12., péntek | 20:01

A szokásos módon Máriapócsra vezető görögkatolikus zarándoklat idén Tokajból indult útjára augusztus 7-én. A zarándoklat második napján a Tiszavasvári és Hajdúdorog közötti 20 kilométeres távot tették meg a fiatalok és a velük zarándokló papok, augusztus 9-én pedig Nyíregyházáig gyalogoltak a résztvevők.

A zarándokok augusztus 8-án, hétfőn közel négy óra és egy pihenő után délben érkeztek meg Hajdúnánásra, ahol Lukács Imre parókus és Szólláth Tibor polgármester fogadta őket a művelődési központban. Az ebéd elfogyasztását követően imaóra következett, ezután indultak Hajdúdorog felé.

Az utolsó 7,5 kilométert ismét szintidőn belül teljesítették, és a 16 órás érkezés előtt negyed órával már a székesegyházban pihentek meg, ahol a velük együtt zarándokló Kocsis Fülöp metropolita és Seszták István helynök, valamint Horváth Zoltán polgármester köszöntötte őket.

A csomagok kipakolása és a szálláshelyek elfoglalása után jól megérdemelt fürdőzés és sportolás következett a hajdúdorogi strandon. A vacsorát a Hajdúdorogi Apák Egyesülete biztosította. Az este vidám programokkal telt.

Augusztus 9-én, kedden Nyíregyházára vezetett az ifjú zarándokok és kísérőik útja.

Hajdúdorog után 12 kilométer megtétele után következett Kálmánháza, ahol Polgári László parókus fogadta a zarándokokat. Imaóra, ebéd és pihenő után folytatták útjukat hol erdőben, hol szántás mellett, hol országúton. Az utakon a biztonságos közlekedést ezúttal is a rendőrség és a LEGOTT Mentőcsoport munkatársai biztosították.

Délután fél ötkor érkeztek Nyíregyháza-Kertvárosba. Az érkezésről és a nap további programjáról a Nyíregyházi Egyházmegye sajtóreferense, P. Tóth Nóra tudósított:

A zarándokok a megyeszékhelyre a Kertvároson keresztül érkeztek Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspöknek és Seszták István atyának, a Hajdúdorogi Főegyházmegye főhelynökének a vezetésével, két helyszínen is tartottak egy-egy rövidebb megállót. A Nyíregyháza-kertvárosi Görögkatolikus Egyházközség tagjai, köztük a Sarkadi család és a közösség parókusa, Obbágy László süteménnyel, gyümölccsel, jégkrémmel és egy „Zarándoklat 2022” feliratú, frissen sült kenyérrel várta őket.

A szeretetteli fogadtatás jele volt a villanyoszlopra kereszt alakban ragasztott rózsa is. A kis útjelző kifejezte a fiatalok felé a közösség tagjainak üzenetét: tudunk rólatok, figyelünk rátok, örülünk nektek és lélekben veletek vagyunk. Ezen a helyszínen csatlakozott újra a csapathoz Orosz Atanáz miskolci megyéspüspök.

A templomban László atya köszöntötte a zarándokokat, bemutatta a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepére keresztelt templomban látható falképeket, ikonokat, majd a templomkertben megvendégelte az elcsigázott vándorokat; a Szocska Ábel püspök atya által megszegett kenyérből is jutott mindenkinek.

A Kertvárosból a város szívébe, a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola épületébe mentek tovább, mely ezen az estén a vacsora és a szállás helyszínéül szolgált a résztvevőknek.

Az éjszakai fórumon három görögkatolikus püspöktől kérdezhettek a fiatalok a Püspöki Hivatal udvarán. Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Szocska Ábel és Orosz Atanáz püspökök az ifjúság által korábban elküldött, valamint a helyszínen elhangzó, sokféle témát érintő kérdésre válaszolva olykor személyes hangvételű, máskor humoros vagy épp elmélyült gondolataikkal igyekeztek kielégíteni a kíváncsi hallgatóságot.

A napot a Szent Miklós-székesegyházban vecsernyével zárták.

A két napról még több kép található ITT és ITT.

Forrás: Hajdúdorogi Főegyházmegye (2. nap, 3. nap)

Fotó: Farkas Friderika, Szabó Sándor, Király András

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria