Hálaadó szentmisén vettek részt a Váci Egyházmegyei Karitász munkatársai

Hazai – 2019. november 21., csütörtök | 18:29

Ferenc pápa két éve hirdette meg a szegények világnapját a Krisztus Király ünnepét megelőző vasárnapra, amely minden évben közel esik Árpád-házi Szent Erzsébet napjához. A Váci Egyházmegyei Karitász hivatásos és önkéntes munkatársai mindkét ünnepről megemlékeztek a váci székesegyházban november 16-án. A szentmisét Marton Zsolt megyéspüspök mutatta be paptestvéreivel.

A főpásztor szentbeszéde elején az igazi szeretet – caritas – evangéliumi jelentéséről elmélkedett: Azért teszünk valakivel jót, mert el akarjuk vezetni az örök életbe. Az igazi szeretetnek nem az érzelmi része a legfontosabb. Hogyan is tudnánk akkor azt szeretni, aki rosszat tesz?

Az igazi szeretet az isteni szeretet egy része, Isten ajándéka, hogy pozitív érzelemmel tudjunk akár ellenségeinkhez is fordulni, azzal a gondolattal: „megteszem azt a jót, melyet Isten tenne az embertársammal” – ez az evangéliumi jó. „Az igazi caritas nem szubjektív, Isten abszolút terve alapján működik. Ahhoz, hogy tudjuk, mit is kell egy adott helyzetben tennünk, élő kapcsolatot kell Istennel ápolnunk és sokat kell imádkoznunk” – mondta a megyéspüspök.

A szónok elmondta egy szenvedélybeteg hajléktalan nyolc évig tartó gyógyulásának történetét, rávilágítva a szeretet egyszerre megengedő és megszorító voltára, amihez nagyon nagy odafigyelés szükséges. A jócselekedetekhez elengedhetetlen az odafigyelés és Isten szándékának megértése – hangsúlyozta a főpásztor. Szentbeszéde végén Szent Erzsébet életét idézte fel, aki megértette és végtelen nagyvonalúsággal közvetítette az isteni tervet.

A homíliát követően Marton Zsolt püspök megáldotta az Erzsébet-kenyereket, az életadó szeretet szimbólumát, majd átadta a karitász pártfogoltjainak, azzal a gondolattal: „Isten azt akarja, minden embernek legyen boldog élete”.

A szentmise végén Fieszl Csaba, a Váci Egyházmegyei Karitász igazgatója mondott köszönetet munkatársainak a sokszor lelkileg is megterhelő munkáért, amit végeznek, majd méltatta azokat az önkénteseket, akik idén kiemelkedően végezték karitatív munkájukat. Az ezt elismerő egyházmegyei Szent Erzsébet-díjat a megyéspüspökkel adta át.

Díjban részesült: Menyhért Jánosné (Borsosberény); Lozsán Mihályné (Szécsény); Battyányi Józsefné (Újszász). Emléklapot kapott két karitászcsoport alapító tagja: Bátorfi Józsefné (Göd) és Horváth Ferencné (Veresegyház).

A szertartást követően a templom előcsarnokában szeretetvendégséggel záródott az ünnepség.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Bölönyi Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria