Hálaadó szentmisére gyűltek össze a Váci Egyházmegye oktatási és nevelési intézményei

2018. június 13., szerda | 17:45

Immár ötödik alkalommal gyűltek össze június 10-én a váci székesegyházban az egyházmegye fenntartásában működő köznevelési és oktatási intézmények munkatársai, hogy szentmise keretében adjanak hálát az Úrnak az elmúlt tanévben elért eredményekért.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

A szentmisét Beer Miklós váci megyéspüspök mutatta be több lelkipásztor, köztük Csáki Tibor, az Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága (EKIF) főigazgatójának koncelebrálásával.

A szertartás előtt Puskás Balázs, az EKIF főigazgató-helyettese köszöntötte az egybegyűlteket, majd Csáki Tibor számolt be arról, hogy az elmúlt tanévben két új, az isaszegi és a veresegyházi iskolával bővült az egyházmegyei intézményhálózat. A főigazgató köszönetét fejezte ki azért is, hogy az egyházmegye intézményeiből sokan eljöttek a hálaadásra. „Az Úr meghívott minket, hogy jel és eszköz legyünk” – hangsúlyozta. 

Csáki Tibor felidézte a június 1-ji hálaadás élőképét, amelynek során a székesegyház előtti téren a „Te Deum” betűivé álltak össze a gyermekek. Lentről nézve nem lehetett látni a képet, de a templom tornyából készített felvételen tisztán olvashatóvá váltak a betűk. A főigazgató ezzel a hasonlattal szemléltette, hogy nem mindig látjuk az élethelyzeteinket teljes egészében, ezért kérjük Istent, hogy adja meg mindenkinek a valóság látását. „Nincsenek kis dolgok, mindent felelősséggel kell tenni, s amit szeretetből teszünk, az sosem mellékes” – buzdított beszéde végén az EKIF vezetője. Szavait követően a résztvevők tapssal köszöntötték Beer Miklós megyéspüspököt, aki június 1-jén töltötte be 75. életévét.

A szentmise kezdetén a főpásztor a jelenlévőket köszöntve kiemelte, hogy nemcsak az elmúlt tanévért, hanem a pedagógusi és nevelői hivatásért, a mindennapi helytállásért, hűségért is hálát kell adni az Úristennek. Beer Miklós homíliájában Jézusról mint tanítóról beszélt, aki óva int az önteltségtől, a beképzeltségtől, a farizeusi lelkülettől; majd Szent Pál példáján keresztül a hivatástudatról elmélkedett, arról a hűségről, amelyet az apostol mindhalálig megőrzött.

A pedagógusok a világot a gyermekeken keresztül szólítják meg, ezért alázattal kell hivatásukhoz fordulniuk – hangsúlyozta a főpásztor. – A gyermek nevelését és tanítását az Úristen a szülőkre és a pedagógusokra bízta, hogy majd a jézusi bölcsességet megtanulva eljussanak a keresztény nagykorúságba.

Beer Miklós prédikációjában a folyamatos megújulásról beszélt, a változásokhoz való alkalmazkodásról és a fejlődésről. „A pedagógiában egyetlen állandó dolog van, a változás, így ehhez kell erőt merítenie egy pedagógusnak és kérni a Szentlélek megújító erejét, hogy a kor kihívásainak megfelelően tudjon nevelni. Higgyetek a Szentlélek inspiráló erejében!” – buzdította a jelenlévőket a főpásztor. Zárómondatában pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy az Úristen a Fia nevelését egy názáreti fiatalasszonyra bízta – az Ő példáját szem előtt tartva arra kell gondolniuk a pedagógusoknak, hogy Isten gyermekei vannak rájuk bízva.

A szentáldozást követően a jelenlévők a Te Deum eléneklésével fejezték ki hálájukat az elmúlt tanévben kapott kegyelmekért. A szertartás során közreműködtek a Karolina Katolikus Általános Iskola, Székesegyházi Kórusiskola és Alapfokú Művészeti Iskola zenetanárai. Orgonán Varga László székesegyházi karnagy és Verbay Zsolt kísért.

A szertartás után rövid köszöntők és beszámolók hangzottak el az elmúlt év eredményeiről, köztük az organikus pedagógia eszközrendszeréről, illetve a családi életre nevelés (CSÉN) módszeréről, amelyet sikeresen építettek be az egyházmegye oktatási intézményeinek tanmenetébe.

Ezt követően került sor a Te Deum díj, a Te Deum életműdíj, illetve a Szent Gellért-díj arany és ezüst fokozatának átadására, amelyekkel az egyházmegye oktatási, illetve nevelési intézményeiben dolgozók példaértékű, szakmailag kiemelkedő tevékenységét ismerték el. Az ünnepség végén Csáki Tibor megköszönte az EKIF dolgozóinak és minden segítőnek a lelkiismeretes, együttműködő munkát. A program a püspöki palota kertjében zárult közös ebéddel.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat