Hálaadó ünnepség Õsiben

Hazai – 2010. május 20., csütörtök | 14:34

A Veszprémi Főegyházmegye egyik legrégebbi településén, a Várpalota melletti Õsiben nemrég ünnepséget tartottak abból az alkalomból, hogy a község Gyümölcsoltó Boldogasszony tiszteletére szentelt templomában elkészült az Angyali üdvözletet ábrázoló, Steiner Rudolf alkotta főoltárkép restaurálása.

A második világháború idején az emberi szeretetlenség, a bűn kiáradása következtében az ősi plébániatemplom nehéz sorsra jutott, a fegyveres harcok számos sebet ejtettek falain, tetőzete szinte megsemmisült, de tavaly, a település ezeréves jubileumának évében sikerült felújítani. A háborúban a főoltárkép is megsérült, öt lövést kapott. A lövések helyei mint a stigmák emlékeztettek évtizedeken át a háború kegyetlenségére, mely a Szűzanya „testén” is sebeket ejtett. A sebek begyógyítását Felhősi István restaurátor végezte el – hangzott el Beke Zsolt plébános ünnepi bevezetőjében.

Az ünnepi szentmisét Gyűrű Géza prelátus, általános érseki helynök mutatta be. Szentbeszédében a Szűzanya gondoskodó szeretetét állította példaként a mai édesanyák, szülők elé. Mária figyelt gyermekére, mindig tudta, hogy hol van, s amikor egy kis időre szem elől tévesztették Józseffel, akkor addig keresték nagy ijedelemben, amíg meg nem találták őt. 

A papság évére utalva a helynök kiemelte: Szűz Mária a papok édesanyja is, aki szerető figyelemmel kíséri útjukat, szolgálatukat. Avilai Szent Terézt idézte, aki mikor megválaszották a kármelita nővérek vezetőjének, a perjelnői székbe a Szűzanya szobrát ültette, mondván: „Õ a ti vezetőtök”.

A szertartás végén papi és szerzetesi hivatásokért imádkoztak.

Toldi Éva/Magyar Kurír