Haladnak a kor követelményeivel – Infrastrukturális megújulás a győri Prohászkában

Hazai – 2021. február 26., péntek | 19:37

Felújítás, bővítés, korszerűsítés – 1141 nap múlva megújult intézményt vehet majd birtokba mintegy hétszázötven diák és száz tanár. Megkezdődtek a munkálatok a győri Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda épületegyüttesében. Február 26-án Nagy Csaba igazgató vezette körbe a sajtó munkatársait a bontás alatt álló épületben.

Impozáns épület Győrben a Duna-parton és a szomszédos utcákban az orsolyiták egykori tanintézete, a mai Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda. A gimnázium épületében folyik a bontás. A vastag por lepte tornateremben törmelékhalom mellett egy ottfelejtett labda. Az udvaron még áll az óvodások mászókája, a falakon még ott a gyerekbarát dekoráció, de az épület alaposan megérett a felújításra, modernizációra. Erre nyílt lehetőség a magyar kormány támogatásával. Jelentős építkezés kezdődött, felújítás, bővítés, korszerűsítés egyben, melynek végén, 1141 nap múlva egy új, többszintes óvodában, szaktantermekkel, tágas aulával bővített, tetőterasszal ellátott, digitális oktatási eszközökkel felszerelt épületben folytatódhat az oktatás-nevelés.

A média képviselőit a győri szeminárium épületében várták sajtótájékoztatóra. Veres András győri megyéspüspök annak a folyamatnak a jelentőségét hangsúlyozta, melynek során a Győri Egyházmegye életének, működésének meghatározó intézményei újulnak meg. „Győrben a kommunizmus évtizedeiben csak a bencések gimnáziuma működhetett. A rendszerváltás szabadságában létrehozott intézmények sok esetben már indulásukkor elavult épületet vehettek birtokba. Ma a szülők igényesek, megnézik, hova küldik gyerekeiket, és döntésükben nemcsak az oktatás-nevelés színvonala számít. Ezért különösen nagy jelentőségű ez a beruházás a győri belváros kiemelt és frekventált helyszínén. Bizalom van bennem, és imádkozom, hogy mintegy 1100 nap múlva a helyszínen tudjunk beszámolni az elkészült munkáról” – fogalmazott a főpásztor.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Prohászka Ottokár azon gondolatát idézte fel, miszerint a nevelés munkáját a család és az iskola együtt, egymással összefogva végzi. „Ezt a feladatmegosztást lehetetlenítette el, tette tönkre a kommunizmus. Mindössze néhány ezer gyerek járhatott egyházi középiskolába. Most 230 ezer gyermek, fiatal tanul egyházi intézményekben – mutatott rá az államtitkár. Az Egyház segítséget ad a családnak a nevelésben, a kormány ezt a szolgálatot támogatja óvodák, iskolák építésével, felújításával – hangsúlyozta. „Ezeknek jó gazdája lesz az Egyház. Oktató-nevelő szolgálatának köszönhetően határozott értékrenddel lépnek ki az életbe diákjaik, haza- és városszeretetük erősíti helyben maradásukat” – tette hozzá.

Simon Róbert Balázs helyi országgyűlési képviselő az egyházak szerepét méltatta a város életében. Mint rámutatott, Győr iskolaváros, országos szinten is jegyzett iskolái vannak, melyek közül az egyháziak is fontos szerepet játszanak.

Nagy Csaba, a Prohászka Ottokár Orsolyita Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda igazgatója azt hangsúlyozta, a jövőben a szakmai munka minőségét a kiváló infrastruktúra is szolgálja majd.

A média munkatársai a bejáráson ismerkedhettek meg a Prohászka-iskola épületegyüttesével, ahol három ütemben valósul meg a felújítás-bővítés. Az első ütemben az iskolaközpont 3700 négyzetméteres épületcsoportja közel 2000 négyzetméterrel bővül. A munkálatok a gimnázium és az óvoda épületében kezdődtek. A bejárati szárnyban a korábbi tornaterem és az aula összenyitásával 330 főt befogadni képes teret alakítanak ki. A Dunára néző épületszárnyban kapnak helyet az osztály- és szaktantermek. Az udvaron elbontják a régi óvodát, a helyén kétszintes épület létesül, a korábbinál több csoportszobával, tornaszobával és kiszolgálóhelyiségekkel. Mivel ezt a bővítést a jelenlegi udvar kárára tudják megtenni, ezért a szabadtéri játéktér biztosítása érdekében a csoportszobákat szinteltolással építik meg, így a gyerekek tetőteraszos, többszintes játszóteret kapnak. A harmadik szinten pedig a gimnazisták számára félig fedett, félig nyitott szabadtéri közösségi teret alakítanak ki.

A gimnázium és az általános iskola épületét az utcán átívelő függőfolyosóval kötik össze. A munkálatok második ütemében az Apáca utcai épület újul meg, tetőtér-beépítéssel, bővítéssel, közösségi terek kialakításával, osztálytermek megnagyobbításával, sportudvar létrehozásával – mondta az intézményvezető.

Szeptemberben 27. tanévét kezdte meg a Prohászka-iskola. A teljes oktatási vertikumot lefedő intézménybe 750 gyermek jár, a pedagógusok létszáma pedig megközelíti a százat. A Győri Egyházmegye fenntartásában működő iskolában ősztől az általános gimnáziumi tagozat mellett angol és német tagozat is indult hat évfolyamos gimnáziumi képzésben.

A felújítási munkálatok kivitelezését – közös ajánlattevőkként – a szombathelyi Dreiszker és Társai Kft., valamint az ólmodi Muros Bau Kft. nyerte el, nettó 3 milliárd 549 millió forintos ajánlattal.

A kormány támogatásának köszönhetően huszonegy helyszínen nyolc oktatási-nevelési intézmény újult, illetve újul meg a Győri Egyházmegyében Győr, Sopron, Komárom, Mosonmagyaróvár, Csorna és Kapuvár városokban.

Nagy Csaba kérdésünkre elmondta, egyházi intézményként az oktatás színvonalával, biztonságot, családias légkört nyújtó környezettel, a közösség vonzerejével és személyre szabott figyelemmel versenyeznek a szülők és diákok rokonszenvéért. „Mindennapjaink része a keresztény értékrend közvetítése. Megvan a helyünk Győr patinás gimnáziumai között, arra törekszünk, hogy minél jobbak legyünk” – mondta Nagy Csaba, utalva arra, hogy a Prohászkában is túljelentkezés van. Sokan érkeznek vallásos családokból, de nagy számban vannak olyanok is, akik nem gyakorló vallásosak, de itt érzik jó kezekben gyereküket, a keresztény értékrend sokak számára a biztonság garanciája.

Az iskola „Örökös Prohászka-szülő” oklevéllel ismeri el azok hűségét, akik az óvodától az érettségiig az intézményre bízzák gyermekük nevelését. A szülők értékelik a családiasságot, hogy itt mindenki ismer mindenkit, hogy a tanárok figyelemmel fordulnak a diákok felé. „Erre a bizalomra szeretnénk alapozni a jövőnket” – hangsúlyozta az igazgató.

Fotó: Lambert Attila

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria