Halállal fenyegetik a vallási kisebbségek miniszterét Pakisztánban

Interjú a katolikus Shabhaz Bhattival

Kitekintő – 2010. december 6., hétfő | 14:52

A katolikus Bhatti vezeti azt a bizottságot, amely felül fogja vizsgálni Pakisztánban a káromlást szankcionáló törvényt. Az országban élő keresztények szerint a törvény számos visszaélésre ad lehetőséget, mert rá hivatkozva egyértelmű bizonyítékok nélkül el lehet ítélni a vallási kisebbségek tagjait, akiket az iszlám megsértésével vádolnak.

Miniszter úr, hallott a terroristacsoportok ön ellen irányuló újabb felnyegetéseiről?

Bhatti: Egyik fenyegetés a másikat éri. Mindet komolyan veszem, de nekem az a hivatásom, hogy védelmezzem a vallásszabadságot, a kisebbségi jogokat, az igazságosságot és az egyenlőséget, és ezt habozás nélkül folytatni fogom. Amit vállaltam, továbbra is tenni fogom, mindannak ellenére, amit ezek a csoportok hangoztatnak, amelyek többek közt törvényellenesek, és rombolják az országról alkotott képet.

Hogyan érzi magát most, hogy fegyverek közt él?

Bhatti: Sajnos azok, akik hozzám hasonlóan ezen a területen tevékenykednek, előbb-utóbb a szélsőségesek célpontjaivá válnak. Sokan az életükkel fizettek. Én abban hiszek, hogy Isten megvéd, inkább, mint a testőrökben. Hiszem, hogy megsegít, és bízom a gondviselésben.

Mit fog lépni a pakisztáni kormány a fenyegetésekre?

Bhatti: A pakisztáni elnök és a kormány nem fogja engedni, hogy elszabaduljon a terrorizmus és megingassa az ország, a társadalom életét,  a törvénykezést, a stabilitást. Zardari elnök nagy figyelmet és érzékenységet tanúsít a kisebbségi ügyekkel kapcsolatban, és mindenféle nyomással szemben világosan kifejezte, hogy felül kívánja vizsgálni a káromlásról szóló törvényt. 

Gondolja, hogy Asia Bibi esetében nyomást tudnak gyakorolni a radikális csoportok?

Bhatti: Nem hiszem. Az intézményeket nem fogják megfélemlíteni. Az igazságosság, a törvény és a szabadság nem a radikális csoportok kezében van.

Hol tart Asia Bibi ügye?

Bhatti: Az ügyben jelenleg bírósági fellebbezési eljárás folyik. Bízunk az igazságosságban és a vádlott ártatlanságának bizonyítékában, amit magam igazolhattam és hangsúlyozhattam Zardari elnöknek írt beszámolómban. Mindenesetre biztosítani fogjuk a szükséges védelmet Asia és családja számára.

Mikor kezdi meg a bizottság a törvény revízióját?

Bhatti: Most jelöljük ki a vezetőket, akiket Zardari elnök néhány napon belül ki fog nevezni, így az ülések hamarosan megkezdődnek. A bizottság munkájának sikerét illetően derűlátóak vagyunk. Nehézséget az iszlám szélsőséges csoportok jelentenek, akik vallási ürüggyel gyűlöletet szítanak, meg akarják osztani az országot és bizonytalan helyzetet próbálnak teremteni. De én nagyon bízom benne, hogy bizonyos kérdésekben sikerül egyetértésre jutnunk, és elejét vehetjük annak, hogy káromlásra hivatkozva igazságtalanul bántalmazhassanak bárkit. A Sherry Rehman által a parlamentnek benyújtott módosítási javaslat nagy segítséget jelent. Úgy vélem, nagy valószínűséggel széles körű konszenzusra jutunk a testületben.

Szeretne üzenni valamit a pápának, aki szót emelt Asia Bibi érdekében?

Bhatti: Mélyen vallásos ember vagyok, és amit a pápa mond, az számomra nagyon fontos. Köszönöm neki, hogy közel van és együtt érez a pakisztáni keresztényekkel. Vigasztalása segít, hogy a nehézségek ellenére is tanúságot tegyek a hitemről. Kérem a Szentatyát és minden hívőt a világon, hogy imádkozzanak értem.

Magyar Kurír

(mk)