Hallgatói konferenciát rendeztek a győri hittudományi főiskolán

Hazai – 2022. december 9., péntek | 20:30

December 3-án hallgatói konferenciát tartottak a Brenner János Hittudományi Főiskolán Győrben, melyen a papnevelő intézet növendékei mellett a Károli Gáspár Egyetemről, valamint a Pécsi Tudományegyetemről érkezett teológushallgatók is részt vettek.

Az eseményt Végerbauer Richárd rektorhelyettes nyitotta meg, aki Reisner Ferenc rektor nevében köszöntötte a főiskola hallgatóit, papnövendékeit és minden jelenlévőt.

Személyes hit nélkül lehetetlen a teológiát művelni. Az Istenről való beszéddel rámutatunk arra, hogy az Ő titka felé nyitott emberi gondolkodás logikus, szép, értelmes és igaz – hangsúlyozta a győri hittudományi főiskola rektorhelyettese.

Elsőként Iloskics Mátyás Fiatalok az Egyházban címmel egybek mellett arról beszélt, hogy a fiatalok hogyan viszonyulnak ma az Egyházhoz. Az előadó, aki személyes szakértői interjú formájában kérdezte a Pécsi Egyházmegye valamennyi klerikusát, hogy miképpen viszonyulnak a fiatalokhoz, akik a jövő egyházának reményei, e vizsgálódás eredményébe engedett betekintést. Arra kereste a választ, miként lehet a fiatalokat megszólítani, bevonni őket az aktív hitéletbe.

Szantner Tamás másodéves papnövendék a marxista etika alapjait, és ehhez kapcsolódóan a kommunista gondolkodók felvetéseit, hozzáállásait ismertette, továbbá válaszokat keresett arra, mit jelent a mai világban a kommunistáknak és a kapitalistáknak a marxista etika, és mindez hogyan nyilvánul meg napjainkban.

Keskeny Dávid, a Károli Gáspár Református Egyetem hallgatója Az egyházadó múltja, jelene és jövője címmel az egyházközségek működésének gazdasági alapjaiba nyújtott betekintést, hangsúlyozva az egyházközségi hozzájárulás szerepét.

Ollé Tamás papnövendék a cserkészetet mint világszervezetet mutatta be, ismertetve annak felosztását, tevékenységi köreit és jelentőségét napjainkban.

Balázs Andrea, a Pécsi Tudományegyetem hallgatója a 20. századi keresztény vértanúságról beszélt a hét ferences vértanú életáldozatán keresztül.

Gulyás Vilmos diakónus, hatodéves papnövendék A gregorián ének a mai liturgiában címmel bemutatta a gregorián zene történetét, műfaji sajátosságait, és olyan kérdéseket vizsgált, hogyan lehetne feleleveníteni a gregorián éneket a liturgiában.

Pohnert Dávid ötödéves papnövendék előadásában összefoglaló képet adott a betegség mai fogalmáról; válaszokat keresett többek között arra, hogyan jelent meg a kinyilatkoztatásban a betegség, ennek milyen történeti dimenziói voltak, és a jelenkori teológia hogyan tudja értelmezni a betegséget.

Bodorkós Áron diakónus Vajon mit gondol erről Didümosz? – A Szentlélek jelenléte Jézus színeváltozásánál címmel az említett evangéliumi szakasz exegézisét adta. A szöveg értelmezése során ismertette Vak Didümosz 3. századbeli ókeresztény író Szentlélekről alkotott gondolatait. Az előadás aktualitását az adta, hogy a második parancsolat – Isten nevét hiába ne vedd! – értelmezésébe a harmadik isteni személy, a Szentlélek is beletartozik, ugyanakkor századunkban leginkább az Ő nevével élnek vissza.

Az előadások után kérdéseket lehetett intézni az előadókhoz az elhangzottakkal kapcsolatban, majd közös ebéddel zárult a hallgatói konferencia.

Szöveg: Palatinus Kristóf

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Brenner János Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria