Háló tábor Baján, a Petőfi szigeten

Hazai – 2012. augusztus 7., kedd | 17:56

Augusztus 5. és 12. között Baján tartják  a Háló családos táborát. A már 22 éve a Kárpát-medencében működő Háló Mozgalom célja határokon át összekapcsolni a keresztény magyarságot, személyes kapcsolatokon keresztül, alulról építkezve.

Az idén immár tizenkettedik alkalommal jöttek össze egy hétre öt ország magyar katolikusai, mintegy 350-en. Ők a lakhelyükön elkötelezett munkát végeznek különböző közösségekben, plébániákon, vagy a civil életben. Az első tábort 1999-ben Erdélyben, Homoródfürdőn szervezték. Azóta, Zánka, Bükkszék, Rózsaszállás (Felvidék), Sátoraljaújhely, Csopak, Tata, Debrecen és Marosfő (Erdély) adtak helyt a Háló legjelentősebb, és legnagyobb létszámú éves eseményének.

A már 22 éve a Kárpát-medencében működő Háló Mozgalom célja határokon át összekapcsolni a keresztény magyarságot, személyes kapcsolatokon keresztül, alulról építkezve. A Háló találkozók (amelyek mindenki számára nyitottak) közösségi élményt adnak a résztvevőknek, és lehetőséget tartós kapcsolatok, barátságok kialakítására, ápolására. A Háló buzdít a közösségi életformára, önkéntes munkára, és a közösségek közötti kapcsolatok építésére, mindenkinek a saját helyén. Évente mintegy 70-80 rendezvényt szervez a Kárpát-medencében, amelyeken több ezer embert szólít meg.

Az idei tábor minden napján vízzel kapcsolatos bibliai témákat dolgoznak fel neves magyarországi és délvidéki előadók segítségével. Az egyes korcsoportoknak megfelelő altáborokat a szervezők délvidéki folyónevekről nevezték el: Duna - felnőtt, Tisza - ifjúsági, Temes - tini (kamasz), Bega - gyermek. Az előadásokon és napi szentmiséken kívül lesznek kicsoportos beszélgetések, zenés és képzőművészeti foglalkozások, koncertek, kirándulás, közös éneklés, sok játék, evezés a Dunán, és táncház is.
 
A tábor vendége Német László nagybecskereki megyéspüspök, aki az ünnepélyes nyitómisét celebrálta a bajai belvárosi plébániatemplomban. Ez után kerül sor a megnyitó ünnepségre, amelyen a tábor résztvevői az otthonról hozott folyóviz-mintákat együtt öntik bele a Sugovicába, ezzel fejezve ki az összetartozásukat. A tábor kiemelkedő eseménye az ünnepélyes eskütétel, amelyen nyolc táborlakó az egész Hálós közösség előtt veszi  át a magyar honpolgárságot. Erre az alkalomra a szervezők meghívták Hölvényi Györgyöt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárát.

A tábor előadói között van Gáspár István, az Országos Lelkipásztori Intézet vezetője, Héjj Tibor vállalkozó, Heizer Tamás baptista lelkész, Orosz István ózdi görögkatolikus parókus, Mellár József a Nagybecskereki Egyházmegye helynöke, Klemm József újságíró Újvidékről és Léphaft Pál karikaturista, szintén Újvidékről, aki a tábor jelképét tervezte. Az esti programokon közreműködik többek között Pintér Zsolt zenész, Navratil Andrea népdalénekes, Kónya-Kovács Ottília mesemondó Muzslyáról és Micsik Béla népzenész Törökkanizsáról. A szombati zárómisét  Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek tartja a bajai belvárosi templomban.
 
Az idei tábort, amely egy határon átnyúló (Magyarország - Szerbia) IPA pályázati projekt része, közösen szervezi a Háló magyarországi és délvidéki (szerbiai) egyesülete.

A tábor eseményeiről és a Háló programjairól részletesen a www.halo.hu oldalon olvashatnak.


Magyar Kurír