Hamarosan boldoggá avathatják VI. Pált és I. János Pált

Kitekintő – 2012. október 25., csütörtök | 16:03

Andrea Tornielli vatikánszakértő szerint VI. Pál ügye jó ütemen halad, és hamarosan sor kerülhet a II. Vatikáni Zsinat második szakaszában elnöklő pápa boldoggáavatására.

December 11-én a Szenttéavatási Ügyek Kongregációjának bíboros és püspök tagjai szavazni fognak az ügyben, és várhatóan támogatni fogják Montini pápa boldoggáavatását, aki 1963. és 1978. között állt az Egyház élén. Döntésüket követően a kongregáció teológus tagjai is szavaznak majd, akik nemrég tekintették át a beadott dokumentumokat, és nem találtak bennük olyan elemet, ami akadályt gördítene a folyamat elé. Az ő szavazásuk után, várhatóan nem sokkal karácsony előtt, egy konzisztóriumon hirdetik ki a pápa által jóváhagyott boldoggá- és szenttéavatási dekrétumokat, és XVI. Benedek ekkor ismeri el hivatalosan, hogy VI. Pál „hősies fokon gyakorolta az erényeket”.

Szükség lesz még egy csodás gyógyulásra, mely az ő közbenjárására történt meg. Az ügy beterjesztője, Antonio Marrazzo már ki is választott egyet, mely tizenhat évvel ezelőtt, Kaliforniában történt egy súlyosan beteg magzattal, aki az orvosok véleménye szerint nem volt életképes. Az anya visszautasította a végrehajtandó abortuszt, és a pápa által 1968-ban kiadott Humanae vitae enciklikára gondolva, VI. Pál közbenjárására bízta gyermekét. Az asszony végül tökéletesen egészséges gyermeknek adott életet.

XVI. Benedek személyesen is figyelemmel kíséri VI. Pál ügyének haladását, épp úgy, ahogy elődjének, II. János Pálnak ügyét, akit rekord idő alatt boldoggá avatott. A VI. Pál után csupán 33 napig uralkodó I. János Pál boldoggáavatásának ügye szintén folyamatban van.

I. János Pál ügyének beterjesztője, Enrico dal Covolo püspök, a Pápai Lateráni Egyetem rektora október 17-én adta át a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja prefektusának, Angelo Amatónak a Luciani pápa „hősi erényeire” vonatkozó kutatás eredményeit. A dossziét először a teológusok, majd a püspökök és a bíborosok véleményezik.

La Croix/Magyar Kurír