Hamarosan elindulhatunk a Magyar Szent Család Zarándokúton

Hazai – 2020. július 28., kedd | 19:30

2020 őszén átadhatják a Magyar Szent Család tematikus utat a Székesfehérvári Egyházmegyében. Az egyházmegye 2017-ben másfél milliárd forint támogatást nyert, ennek felhasználásával valósul meg a projekt, amely három települést és hét helyszínt érint.

A fő állomások a Székesfehérvári Egyházmegye Látogatóközpont és Kiállítótér új épülete a beruházásban szintén érintett püspöki palota szomszédságában, valamint a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum. A zarándokút fehérvári helyszíneit Smohay András, a múzeum igazgatója, a projekt vezetője mutatja be.

A Székesfehérvári Egyházmegye és a város abban bízik, hogy a fejlesztések hozzájárulnak a magyar keresztény zarándoklatok megismeréséhez, miközben aktuális társadalmi üzenetet hordoznak, a család fontosságát hirdetik, és lelki megerősítését szolgálják.

Céljuk, hogy a projekt hatására Székesfehérváron a középkori eredetű zarándoklatok a családok búcsújárásaként éledjenek újjá.

A meglévő belvárosi épületekhez jól illeszkedő látogatóközpontban egy történelmi örökség is láthatóvá válik: az egykori középkori várfal egy része, a hajdani Monostor-bástya.

A látogatóközpont udvarán keresztül átjárási lehetőséget alakítanak ki a püspöki palota felső kertjébe, ahonnan gyönyörű látvány nyílik a palota homlokzatára. Egy szép allén keresztül érkezhetnek ide a látogatók, ami a város új turisztikai attrakciója lesz.

A püspöki palota homlokzatának felújítása mellett az épület belsejében is folynak munkálatok, elsősorban a látogatói útvonal mentén. A fejlesztések során a mozgásukban akadályozott látogatókra is gondolnak.

A harmadik helyszín, ahová a zarándokok megérkeznek – egyben a székesfehérvári látogatás csúcspontja is –, az egykori ferences rendház, azaz a Székesfehérvári Egyházmegyei Múzeum épülete. Az intézmény számára nagy problémát jelentett, hogy az egyre nagyobb számban érkező látogatókat nem tudták megfelelő körülmények között fogadni, ezért az egész épületet újragondolták. Az épület hasznosítására és felélesztésére új funkciót találtak Szent Ferenc szellemiségéhez kapcsolódva.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lakata Pál

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria