Hargita megye tanácsa: „Itt az alkalom, hogy megmutassuk hitünket, vendégszeretetünket”

Külhoni – 2019. február 11., hétfő | 14:49

A csíksomlyói pápalátogatás szervezői arra kérik a helyi lakosságot, hogy a látogatás idején biztosítsanak szállást a zarándokoknak; a kereskedelmi szálláshelyek már javarészt foglaltak – a Hargita megyei tanács felhívása a február 8-án Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón hangzott el.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Gyulafehérvári Főegyházmegye sajtóbizottsága és helyi önkormányzati vezetők február 8-án, pénteken sajtótájékoztatót tartottak Csíkszeredában a pápalátogatás előkészületeiről.

Ferenc pápa románai látogatásának programját körülbelül másfél hónappal a Szentatya apostoli útja előtt teszi közzé a Vatikán, várhatóan tehát húsvét előtt derülnek ki a pontos részletek – ismertették a szervezők. A terv szerint a Szentatya június 1-jén szentmisét mutat be Csíksomlyón, ahol összesen várhatóan mintegy öt órát tartózkodik majd. Minden erdélyi felekezet vezetői meghívást kapnak; a meghívókat csak a végleges program kíséretében küldik ki.

Tánczos Barna, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátora a sajtótájékoztatón kifejtette: a történelmi esemény óriási kihívás elé állítja a helyi közösséget. Itt az alkalom, hogy a székelyföldiek visszaadjanak valamit a magyarországi testvéreiknek abból a szeretetből, amelyet az elmúlt években tőlük kaptak, hiszen a kereskedelmi szálláshelyek már foglaltak. Művelődési házakban, sporttermekben lehet kialakítani szállásokat, de a családoknak saját otthonaikban is fogadniuk kellene a zarándokokat.

Borbély Csaba, a Hargita megyei tanács elnöke elmondta: a pápalátogatás alkalmából „Székelyföld legnagyobb kalákáját” kell megszervezni, és ebben minden családra számítanak. „Itt az alkalom, hogy megmutassuk térségünk értékeit, hitünket és vendégszeretetünket” – fogalmazott Borbély Csaba. Hozzátette: az a cél, hogy minél több vendég maradjon a térségben Ferenc pápa látogatásától az egy héttel későbbi pünkösdi búcsúig, a későbbiekben is visszatérjenek. Színes programkínálattal várják a vendégeket; erre az időszakra időzítik a hargitai megyenapokat, és kiterjesztik a programkínálatot a szomszédos Kovászna és Maros megyékre is.

Forrás: MTI

Fotó: Csíksomlyó/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria