Harmincadik alkalommal járt az orvosmisszió Kárpátalján

Külhoni – 2019. december 3., kedd | 15:42

2017 őszén gyermekek szűrővizsgálatával kezdte meg szolgálatát a Katolikus Karitász Orvosmissziója Kárpátalján, és a november 30. – december 1-jei hétvégén már harmincadik alkalommal indult útnak az önkéntes orvoscsoport.

A húszfős csapat ezúttal Huszton 115 gyermeket és 88 felnőttet vizsgált meg. A vizsgálatok eredményeként mintegy 50 szemüveget írtak föl és 27 lúdtalpbetétet osztottak ki. Az elmúlt több mint két év alatt 23 helyszínen több mint 2500 gyermeket és közel 1800 felnőttet vizsgáltak meg, 570 szemüveget írtak fel és adtak át, továbbá közel 850 lúdtalpbetétet osztottak ki a rászoruló gyermekeknek.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága támogatásával az orvosmisszió elsősorban Kárpátalján szolgál, de szűréseikkel többször eljutnak a Délvidékre és évente egy-két alkalommal Erdélybe is. A misszió gyermekek szemészeti, fogászati és ortopédiai vizsgálatával kezdődött, de ma már vércukor-, vérnyomásmérést, valamint EKG-vizsgálatot is végeznek a szakemberek, ez év tavaszától pedig nőgyógyászati rákszűrést és kismamáknak szóló tanácsadást is biztosítanak, ősztől pedig bőrgyógyász és konduktor is segíti a határon túli magyarok ellátását. Az orvosmisszió folyamatosan pótolni kívánja a prevenciós egészségügyi ellátást, ezért évente egy alkalommal visszatér az egyes helyszínekre, kontrollvizsgálatokat végez, cseréli a régi szemüvegeket és lúdtalpbetéteket, továbbá szűri az új óvodásokat és az újszülötteket.

A Karitász azokat a területek kívánja elérni, ahová nehéz eljutni, ahová a távolság és a rossz útviszonyok miatt kevesen jutnak el az anyaországból, és ahol a legnagyobb a szükség. Kiemelt terület ezért a Felső-Tisza vidéke, ahol a magyarság szórványban él, és nap mint nap küzd megmaradásáért. Az orvosmisszió szolgálatával a kormány óvodafejlesztési programját is segíteni kívánja, és eljut minden óvodába Kárpátalja keleti részén, melyet a Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság felújíttatott vagy újonnan építtet.

Forrás: Katolikus Karitász

Fotó: Vermes Tibor/Katolikus Karitász

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria