Harmincéves a sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit-iskola

Hazai – 2022. május 23., hétfő | 12:33

Alapításának 30. évfordulóját ünnepli idén a sátoraljaújhelyi Árpád-házi Szent Margit Katolikus Általános Iskola. A jubileum alkalmából Ternyák Csaba egri érsek mutatott be szentmisét a helyi Szent István király-templomban május 20-án.

A főpásztor a gyermekek között sétálva mondta el prédikációját, ezzel szemléltetve, hogy Jézus is közénk jött, közel akar kerülni hozzánk, barátaiként tekint ránk.

Ternyák Csaba érsek arra biztatta a diákokat, hogy nyitott szívvel keressék a kapcsolatot Jézussal, próbálják őt egyre jobban megismerni és követni tanítását.

Az ünnepség délután a Kossuth Lajos Művelődési Központban folytatódott, ahol Szent Margit életéről szóló színdarabot mutattak be a diákok.

Fábrikné Király Klára, a sátoraljaújhelyi Szent Margit-iskola igazgatója ünnepi beszédében kiemelte, hogy az oktatás mellett az iskola és az óvoda pedagógusainak alapvető feladata, hogy a gyermekeket családias, szeretetteljes környezetben, katolikus értékrend szerint neveljék.

Az intézményvezető háláját fejezte ki az Egri Főegyházmegyének, hogy fenntartóként biztosítja a működéshez szükséges feltételeket, a szülőknek és a gyermekeknek pedig azért, hogy együtt haladhatnak a hit útján.

Lóczi Tamás esperes, iskolalelkész azokról a mindennapos mozzanatokról beszélt, amelyek Istenre emlékeztetik az intézménybe belépő látogatót, s amelyek a diákok és pedagógusok számára egyaránt természetessé váltak.

„A tanévet átszövik a vallásos programok, amelyek az egyházi naptár ünnepeihez igazodnak. A plébánia és az iskola nemcsak fizikai szomszédságban, hanem lelki egységben van egymással. Jól tetten érhető a három évtizedes tudatos építő munka, amely az egyházi iskolában zajlik.”

Az iskolához kapcsolódó katolikus óvoda jó alapot ad a diákoknak: jószívűségre, hálára, egymásra figyelésre neveli a kicsiket – tette hozzá Lóczi Tamás atya. Végül köszönetet mondott a szülőknek, hogy a Katolikus Egyház intézményeire bízzák gyermekeiket.

A köszöntők sorát Dankó Dénes sátoraljaújhelyi alpolgármester szavai zárták, aki örömét fejezte ki, hogy az egyházi oktatás jelen van a városban, mert gazdagabbá teszi Sátoraljaújhely életét. Fontos, hogy a felgyorsult életünkben legyen egy olyan horgony, amely segít eligazodni a világ tengerén. „Változóban van a világ, veszélyben van Európa, de ha mi belekapaszkodunk abba a horgonyba, amely lehetővé teszi, hogy mindennapjainkat békében és nyugalomban élhetjük, akkor jó úton járunk. Fontos, hogy a keresztény hit a nevelés része legyen hazánkban.”

Az ünnepség az óvodások és általános iskolások gálaműsorával zárult.

Forrás: Egri Főegyházmegye

Fotó: Federics Róbert/Szent István Televízió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria