Hat nővér hunyt el egy olasz kolostorban

Megszentelt élet – 2020. április 2., csütörtök | 14:27

Egy észak-olaszországi kolostorban hat nővér meghalt, kilencet még mindig kórházban kezelnek a COVID-19 betegség miatt, négyen pedig felgyógyultak.

A koronavírus-járvány az olasz rendházakat is megrázta. A Szeretet Kis Missziós Nővérei tortonai anyaházában a negyven nővérből tizenkilencen megfertőződtek.

Március elején harminckét nővér panaszkodott influenzaszerű tünetekre, s csak néhány nap múlva kezdtek koronavírusra gyanakodni. Miután bejelentették, a piemonti krízisegység felállított két sátrat a rendház előtt, és elvégezték a teszteket; tizenkilenc nővérnél pozitív lett, őket mentőautó-konvoj szállította kórházba március 12-én. A többi szerzetesnővért egy másik épületükben helyezték karantén alá.

Az anyaházban csupán Gabriella Perazzi és egy nővértársa maradt, ők gondoskodnak arról a hat idős nővérről, akik nem kapták el a vírust, de más egészségügyi problémákkal küzdenek.

„Itt maradtunk, mert a nővéreinknek segítségre van szükségük, és az anyaházunk idősotthonként is szolgál a rend számára… Vállaltuk a kockázatot, amit az ittmaradás jelent” – mondta Gabriella nővér a Vatican Newsnak március 28-án.

Beszélt arról is, hogy a rendjük eddig is a szegények, a kicsinyek törékeny életében akart osztozni; „most osztozunk oly sok ember sorsában, akik szerte Olaszországban és az egész világon megtapasztalják ezt a törékenységet; most, amikor valami felborítja a családok, köztük a szerzetesközösségek életét. Hiszek benne, hogy az Úr most arra hív minket, hogy itt szolgáljunk, ebben a törékenységben.”

A La Stampa napilap március 27-i értesülései szerint négy nővért hazaengedtek a kórházból. Hat 80 év fölötti nővér életét vesztette, köztük az elöljáró, aki 2005 óta vezette a rendházat. Március 20-án elhunyt a nővérek gyóntatópapja is.

A közösségi élet miatt a koronavírus gyorsan tud terjedni a szerzetesek között; a római rendházakban is sok a fertőzött. A Szent Kamill Leányai betegápoló rendben negyven nővér kapta el a kórt; az angelikáknál 21 nővérből 19-en.

Hírt kapva a római, illetve Róma környéki rendházakban terjedő járványról, Konrad Krajewski bíboros, a pápa alamizsnása meglátogatta mind a két helyen a nővéreket, akiknek tejet és joghurtot vitt a Castel Gandolfó-i gazdaságból, hogy kifejezze „a Szentatya közelségét és szeretetét”.

Forrás: Catholic News Agency

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria