Hatra emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma a Vatikánban – Ferenc pápa nem érintett

Ferenc pápa – 2020. március 28., szombat | 18:42

Matteo Bruni szentszéki szóvivő március 28-án, szombaton késő délután közleményben jelezte, hogy újabb személyek szervezetében mutatták ki a koronavírus jelenlétét a Vatikánban. A szóvivő egyúttal azt is jelezte, hogy sem Ferenc pápa, sem közvetlen környezete nem érintett.

„Az elmúlt napokban a Vatikánváros Egészségügyi Igazgatósága által elrendelt vizsgálat során újabb személynél bizonyult pozitívnak a Covid-19-teszt. Az Államtitkárság egyik tisztségviselőjéről van szó, aki a Szent Márta-házban lakik és bizonyos tünetek nyomán önkéntes karanténba vonult. Jelenlegi egészségi állapota nem mutat semmilyen különleges válságos helyzetet, de elővigyázatosságból egy római kórházban megfigyelés alá helyezték, a Vatikánváros Egészségügyi Igazgatóságával szoros kapcsolatban. A pozitív teszt után az egészségügyi előírások szerinti lépéseket foganatosítottak a környezetében, a munkahelyén és megpróbálták azonosítani, hogy az elmúlt napokban kikkel került kapcsolatba.

Az egészségügyi hatóságok elvégezték a szükséges vizsgálatot a vele legszorosabb kapcsolatban álló személyeknél. A tesztek negatívak lettek, megerősítették tehát, hogy nincsen újabb pozitív eset a Szent Márta-ház lakói és az Államtitkárság tisztviselői között.

Elővigyázatossági szempontból 170 tesztet végeztek el a Szentszék alkalmazottai és a Szent Márta-ház lakói között. Ez utóbbi vizsgálat során szintén az összes teszt negatívnak bizonyult.

A szentszéki jelentés végül megállapítja, hogy jelenleg hat Covid-19 vírussal fertőzött személy van a Szentszék alkalmazottai és Vatikánváros állampolgárai között.

Megerősíthetem, hogy sem a Szentatya, sem legközelebbi munkatársai nem érintettek a fertőzésben” – hangzik Matteo Bruni szentszéki szóvivő szombat délutáni közleménye.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria