Hazánk első görögkatolikus egészségügyi intézményét adták át Debrecenben

Hazai – 2019. október 9., szerda | 17:23

A Görögkatolikus Metropólia által fenntartott Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat mostantól egy korai fejlesztőközpont révén támogatja a Hajdú-Bihar megyében, illetve az észak-alföldi régióban élő gyermekek fejlesztését, gyógyítását. A Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központot október 8-án adták át és áldották meg Debrecenben.

A Lóskúti úton található intézményben elsősorban a megkésett, eltérő fejlődésű, vagy fejlődési zavar szempontjából veszélyeztetett kisgyermekeknek és családjuknak nyújtanak ellátást. Az új intézménnyel egy olyan modern szemléletű, családcentrikus, gyermekrehabilitációs és esélyteremtő modell kialakításához kívánnak hozzájárulni, amelyben az egészségügy, az oktatás és a szociális szektor egyaránt részt vesz.

A központ átadó ünnepségén részt vett Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára és Papp László, Debrecen polgármestere is. A szertartást Kocsis Fülöp metropolita és Orosz Atanáz püspök végezte.

Fejlődni mindenkinek kell. Ezek a gyerekek, akik rászorulnak a gyógyulásuk során a segítségünkre, minket is ráébresztenek erre a folyamatra, a fejlődés folyamatára – fogalmazott az érsek-metropolita az átadáson. – A központ elindításával még tudatosabbá válik ennek a keresztény feladatnak, a fejlesztés feladatának a fontossága. De csak az tud tovább gyarapodni, aki maga is fejlődik, és hisz a változásban és az előrejutásban. A Jóisten is így figyel ránk, mint itt, a központban a gyermekekre a szakemberek: fokozott figyelemmel, személyre szabottan. Pontosan Ő az, aki tudja, hogy kivel-kivel hogyan kell bánni. Ezért arra buzdítom az itt dolgozókat is, hogy észrevétlenül tudják majd továbbadni munkájuk során ezt az Istentől kapott szeretetet.

A műsort a Kincses Kórus előadása színesítette, amelynek csapatát koraszülöttek és testvéreik, barátaik alkotják. Csupán két dalt hallhattak tőlük a vendégek, de szem nem maradt szárazon.

Az intézmény vezetője, Horváth Zsolt a kenyérszaporítás történetével kapcsolatban arról beszélt: „Itt is ez a csoda ismétlődik most meg. Jézus azt kéri, hogy osszuk meg egymással mindenünket. De hisz nekünk nincs másunk, csak a gyermek. Ő a mi kenyerünk…” Majd saját történetéről mesélt: „A mi kisfiunk átalakította az életünket: elmélyítette egymással való kapcsolatunkat és a figyelmességet, amivel a környezetünk felé fordulunk. A most felszentelt intézményben ezt szeretnénk a munkatársakkal sugározni, és a kis csöppségek fejlődésén keresztül megmutatni, hogy a Jóisten ezen családokra olyan gyerekek nevelését bízta, akik képesek sok-sok ember életét gyökeresen megváltoztatni és bearanyozni.” Beszéde végén köszönetét fejezte ki munkatársainak és a szakmabelieknek, hogy már akkor igent mondtak a központ hívására, amikor még is nem volt létező intézmény. „Ha ők nincsenek, akkor ma nem éljük meg ezt a csodát. Kívánom, hogy abból a tizenkét kosár kenyérből – szeretetből, irgalmasságból – osszanak ugyanolyan nagylelkűen, ahogyan nekünk is jutott.”

Papp László, Debrecen polgármestere ajándéknak nevezte a centrumot. A polgármester hozzátette: az elmúlt évek fejlesztései azt mutatják, hogy az egyházak is építik a várost. Az egyházak szociális, oktatási intézményeknek a fenntartói, s egyúttal közösségteremtő szerepet is vállalnak a cívisvárosban.

Csiki Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára szerint fontos kiemelni, az egymásért viselt felelősség nem választható, nem elkerülhető feladat, hanem mindig és mindenkiért hordozott kötelezettség, úgymond a szolgálat része. Ezért szükséges arra törekednünk, hogy mindenki számára elérhető és emberarcú egészségügyet építsünk.

A központot fenntartó Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat igazgatója, Ungvári Sándor háláját fejezte ki, hogy a jövőben hetente körülbelül 300 gyermeket tudnak majd ebben az intézményben ellátni. „A mai napon a Szent Lukács Görögkatolikus Korai Fejlesztő és Gyermekrehabilitációs Központ megalakulásával új fejezetet nyitottunk a Görögkatolikus Egyház történetében, hiszen ez az első egészségügyi intézmény egyházunkban” – fogalmazott. Köszönetet mondott a megálmodóknak, Horváth Zsolt igazgatónak és feleségének, hogy személyes érintettségük során észrevették az ellátás szükségességét. Háláját fejezte ki Kocsis Fülöp metropolitának és az egészségügyi szakembereknek, akik támogatták az intézmény létrejöttét, illetve tanácsokkal látták el a debreceni csapatot a működés legelején.

A rendezvény végén, a Görögkatolikus Metropólia faültetési akciója keretében a meghívott vendégek közösen locsolták meg az udvaron otthonra talált facsemetéket.

Az újdonsült intézményben csecsemő- és gyermekgyógyászat, fejlődésneurológia, gyermekrehabilitáció, gyógytorna, valamint klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológia működik.

A Görögkatolikus Egyház a Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálaton keresztül Hajdú-Bihar megyében több mint 600 gyermeket lát el az általa működtetett nevelőszülői hálózatokon és lakásotthonokon keresztül. A szeretetszolgálat egy 150 fogyatékkal élő felnőtt támogatott lakhatását és foglalkoztatását segítő intézményt, továbbá 365 időskorú, illetve pszichiátriai beteg ellátását biztosító bentlakásos intézményeket és egy szociális alapszolgáltató központot is működtet.

Forrás és fotó: Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria