Hedvig- és Jagelló-szobrot avattak Budapesten

Hazai – 2013. október 30., szerda | 23:02

A mai napon felavatták a Hedvig és Jagelló elnevezésű szoborcsoportot Budapesten, a budai Várban, a Bécsi kapu mellett található Európa-ligetben. Az alkotást Linas Linkevičius, a Litván Köztársaság külügyminisztere avatta fel, és Erdő Péter bíboros áldott meg. Az emlékmű alkotója prof. Dalia Matulaitė, neves litván szobrászművész. A rendezvényen jelen voltak a Visegrádi Együttműködés (V4-ek) tagországainak képviselői, közöttük Martonyi János külügyminiszter. A vilniusi érsekséget Arūnas Poniškaitis segédpüspök képviselte.

A magyar, a lengyel és a litván nemzet a jövőben is együtt akarja építeni Közép-Európát és Európát - mondta Martonyi János külügyminiszter a Jagelló dinasztiát megalapító II. Ulászló és Hedvig szobrának felavatásán.

Az alkotását a visegrádi csoport (V4 - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) külügyminisztereinek találkozójához kapcsolódóan avatták fel.

Az eseményen a tárcavezető kiemelte: a szobor hosszú időre szimbóluma lesz a magyarok, a lengyelek és a litvánok dicsőséges múltja mellett a jövőjének is. Martonyi János úgy fogalmazott: a közép-európaiakat, a litvánokat, a lengyeleket és a magyarokat sűrűn bírálják, hogy túl gyakran tekintenek vissza a múltba és túl sokat álmodnak az elmúlt idők dicsőségéről. Véleménye szerint ebben a bírálatban van némi igazság, hiszen valóban dicsőséges és nagy múltjuk van e nemzeteknek. De erre alázattal gondolnak, és elsősorban erőforrásként tekintenek rá a jelen és a jövő alakításakor - mutatott rá.

Linas Linkevicius litván külügyminiszter beszédében hangsúlyozta: a közös múlt nagyon fontos, de még fontosabb, hogy e nemzeteknek a jövőjük is közös. A történelem ugyan a múltról szól, de alapot ad a jövőbe tekintéshez is - fűzte hozzá. Úgy véli, II. Ulászló és Hedvig házassága történelmi és geopolitikai szempontból is különleges volt, ugyanis több ország sorsát, így Litvániáét is meghatározta. Ez a házasság kaput nyitott a kereszténység, az európai és nyugati értékek előtt, így valóban történelmi esemény volt - vélekedett.
      
A témával foglalkozó korábbi írásunkat itt találják.

MTI/Magyar Kurír