A lett püspökök levele a szeptemberi pápalátogatás kapcsán

Ferenc pápa – 2018. július 19., csütörtök | 10:45

Lettország püspökei levelet intéztek az ország papjaihoz és „Isten népéhez” Ferenc pápa szeptember 24-i apostoli látogatásáról. „A Szentatya azért jön, hogy teljesítse küldetését: megerősíteni testvéreit a hitben, és megtalálni az egység útját a lett keresztények között.”

Június 30-án Lettország püspökei levelet intéztek az ország papjaihoz és „Isten népéhez” Ferenc pápa szeptember 24-i apostoli látogatására készülve. Ebben így fogalmaznak: „A Szentatya azért jön, hogy teljesítse küldetését: megerősíteni testvéreit a hitben, és megtalálni az egység útját a lett keresztények között. II. János Pál 25 évvel ezelőtt prófétai szavakat mondott a szabadságról, most itt az ideje, hogy válaszoljunk kérdésére: hogyan éltünk a szabadság ajándékával?”

A pápalátogatás – Lettország centenáriuma alkalmával – „felhívás arra, hogy emlékezzünk országunk lelki alapjaira, hálát adva Istennek, és kérve áldását. A kor, amelyben élünk, sok változást és pozitív fejlődést hozott, de igyekeznünk jell válaszolni az új kihívásokra, amelyek elé az élet állít bennünket” – írják a balti állam főpásztorai. Emlékeztetnek: a Szentatya hangsúlyozza a reménységet, amelyet Krisztus ad nekünk, és emlékeztet arra, hogy az egész világ keresztény családjához tartozunk. A püspökök azt kérik, Ferenc pápa látogatása ne múló érzelmi tapasztalat legyen, hanem a kegyelem maradandó ajándéka.

A főpásztorok gyakorlati rendelkezéseket is megfogalmaztak: minden pap misézzen együtt a pápával Aglonában; július 22-én rendezzenek gyűjtést; a híveket buzdítsák, hogy minden szentmise után imádkozzanak a pápalátogatásért, elmélkedjenek Ferenc pápa írásairól, hogy jobban tudatosítsák a Szentatya küldetését; segítsenek abban, hogy előmozdítsák az ökumenikus egyttműködést, és karitatív tevékenységükkel és a nehézségben élők szolgálatával legyenek Krisztus szeretetének tanúi.

* * *

Ferenc pápa szeptember 22. és 25. között keresi fel a balti országokat: Litvániát, Lettországot és Észtországot.

A Szentatya szeptember 24-én reggel a litván fővárosból Lettországba, Rigába repül. A fogadási ceremóniára az elnöki palota udvarán kerül sor. A pápa udvariassági látogatást tesz az államfőnél, majd az elnöki palotában találkozik a hatóságok, a civil társadalom és a diplomáciai testület tagjaival; ezt követően ökumenikus találkozón vesz részt a rigai evangélikus székesegyházban. Délután a rigai öbölből helikopterrel Aglonába repül, ahol az Isten Anyjáról nevezett kegyhelyen szentmisét mutat be. Este Aglonában vesz búcsút Lettországtól, és visszatér a litván fővárosba, Vilniusba. Szeptember 25-én, kedden reggel a vilniusi reptérről indul Tallinnba, Észtország fővárosába.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria