Az Európai Néppárt konferenciáján tartott előadást Kocsis Fülöp

Hazai – 2018. szeptember 20., csütörtök | 16:29

A Miniszterelnökség, az Európai Parlament Európai Néppárt frakciója és a Konrad Adenauer Alapítvány közös konferenciát szervezett szeptember 17-én Budapesten, „A vallásszabadság és fejlesztési együttműködés a menekültkérdés megoldása érdekében” címmel.

A rendezvény fő szervezője Hölvényi György európai parlamenti képviselő volt, az Európai Néppárt vallásközi párbeszéd munkacsoportjának társelnöke. A képviselő az elmúlt években gyakran járt a Közel-Keleten és más, keresztényüldözés miatt szenvedő országokban, és évek óta elkötelezett híve annak, hogy a nemzetközi segélyezések és támogatások mellett valós megoldások szülessenek ezeken a háború sújtotta területeken. A mostani találkozó célja is az volt, hogy főként a magyar és német szervezetek vitassák meg a helyzetet és a lehetséges megoldásokat. A nap során számos előadás hangzott el, melyeket kerekasztal-beszélgetésben foglaltak össze. A kerekasztal-beszélgetést Hölvényi György mellett Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős kijelölt államtitkár és Markus Grübel, a Német Szövetségi Kormány vallásügyi biztosa vezették.

Kocsis Fülöp idén és tavaly is járt Szíriában, előadásában beszélt arról, hogy két látogatása során egészen eltérő kép fogadta. 2017-ben még katonai ellenőrzőpontok és a közelben zajló hadműveletek nehezítették az utazást, ágyúk és rakéták hangját lehetett hallani, 2018 nyarán Damaszkuszban már élet volt az utcákon, kinyitottak a boltok, a kávézók. Ugyanakkor az emberek szeméből szomorúság, szorongás és kimerültség sugárzott. Egy Damaszkuszban szolgáló görögkatolikus pap szavait idézte az érsek-metropolita: „Úgy érezzük magunkat, mint akit fejbe vágtak, és elvesztette az eszméletét. Most ébredezünk, de zúg a fejünk, és nem akarjuk elhinni, ami történt. De ami a legfájdalmasabb, hogy a Nyugat mind a mai napig támogatja azokat az erőket, amelyek tönkretették az életünket.”

A szíriai élményei, az ott élőkkel folytatott beszélgetései alapján a következőt fogalmazta meg a görögkatolikus főpásztor: nem lehet más célunk, mint hogy megbízható életteret biztosítsunk azoknak, akik otthon maradtak, és reményteli lehetőséget azoknak, akik hajlandók arra, hogy hazatérjenek.

Reményik Sándort idézve Kocsis Fülöp utalt arra, hogy mi, magyarok saját tapasztalatunkból tudjuk, hogy a jövő építésének két alappillére a templom és az iskola. Ha azt akarjuk, hogy a szíriai emberek otthon maradjanak, hogy az eltávozók visszatérjenek, akkor a templomaikat és az iskoláikat kell helyreállítanunk. Annál is inkább, mert a keresztény iskolák mindig nyitva álltak a muszlim gyerekek előtt is, így ezek az intézmények nemcsak az oktatás, hanem a társadalmi megbékélés és párbeszéd helyei és eszközei is.

Befejezésül két fontos igazságot mondott ki a Közel-Keleten kétszer is járt, s a helyiekkel személyes kapcsolatot is tartó metropolita. Az egyik, hogy az elvándorlásra bátorítás, a munkaerő és az értelmiségiek Európába invitálása gyakorlatilag megfosztja Szíriát a jövőjétől, a háborútól egyébként is meggyötört országot végképp kivérezteti. A másik, hogy a békeépítés köntösébe bújtatva a nyugati nagyhatalmaknak nem volna szabad rákényszeríteniük az eltérő kultúrájú országokra a saját kiüresedett és zavaros ideológiájukat.

Az igazi emberség, a valós segítség alapja a tisztelet és megbecsülés. Márpedig Szíria megérdemli a megbecsülést és a tiszteletet – zárta előadását a főpásztor.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria