Bűnbánó Magdolna-búcsút ünnepeltek Felsőörsön

Hazai – 2018. augusztus 14., kedd | 12:41

Márfi Gyula érsek, Adriányi Gábor prépost és Ajtós József László prépost mutatott be búcsúi szentmisét a Bűnbánó Magdolna-templomban július 22-én a Veszprém megyei Felsőörsön. Az ünnep alkalmából megáldották a préposti kúriát és az 1745-ben épült műemlék orgonát.

Az orgonát Márfi Gyula érsek a szentmise elején áldotta meg, a préposti kúriát, amelynek tetőszerkezete megújult, pedig a szentmisét követően. Az épület felújítása tovább folytatódik a nyílászárók cseréjével, valamint a belső munkálatokkal.

A búcsúi ünnep végén a főpásztor megkoszorúzta Boldog Batthyány-Strattmann László herceg emléktábláját.

* * *

Az 1745-ben épült, ötregiszteres, 211 sípból álló műemlék orgona építéstörténeti szempontból ma Magyarország harmadik legrégebbi orgonája. A felsőörsi Bűnbánó Magdolna-plébánia megrendelésére, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének kiadásában, Maróti Gábor tanszékvezető tanár, a Győri Egyházmegye zeneigazgatója előadásában most júliusban újabb hanglemezfelvétel készült, amelyen az orgona építéstörténetének zeneirodalmi párhuzamaiként késő reneszánsz és barokk szerzők orgonaművei szólalnak meg.

A műemlék orgonát a lemezfelvételre Albert Miklós aranykoszorús orgonaépítő mester felújította, intonálta és hangolta. A hangfelvételt Benedek András, a Győri Hittudományi Főiskola Egyházzenei Tanszékének oktatója, a budapest-kőbányai Szent László-templom kántora készítette.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria