Egyéves a szegedi Forráspont Lelkigondozó Szolgálat

2018. május 23. szerda 12:33

A Szent Imre Szakkollégium és a Világi Apostolok Közösségének köszönhetően létrejött szolgálat 2017 áprilisa óta működik Szegeden.

A Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség irodájában működő szolgálat keresztény értékeket hordozó, mentálhigiénés segítséget nyújtó, díjmentes szakszolgálat egyetemisták és fiatal felnőttek számára 18–30 éves korig. A lelkigondozói misszió kimondottan a családra, a fiatalok családi életre való felkészítésére fókuszál, ezért programjaikat is részben ilyen céllal szervezik.

A szolgálat olyan biztonságos és bátorító közeget nyújt, amelyben minden fiatal felnőtt megtapasztalhatja, hogy nincsen egyedül. Olyan felület, amely maximálisan nyitott a fiatalok személyes életúttal kapcsolatos kérdéseire, s amely világnézeti hovatartozástól függetlenül igénybe vehető.

A szolgálat fő tevékenysége az egyéni kísérés, mely személyenként maximum ötalkalmas találkozássorozatot foglal magába. Az első év során 61 fiatal kért ilyen jellegű kísérést. A tanácsadásokat szigorú titoktartás jellemzi. Az egyéni kísérésben megjelennek életvezetési vagy krízisre utaló témák az alábbi területeken: szülőkről való leválási nehézség, konfliktus, párkapcsolati problémák, identitással összefüggő kérdések, szorongás, stressz, teljesítménynyomás, tanulmányi nehézségek, pályaorientációs bizonytalanságok.

Családterápián tizennégy fő, a Gál Ferenc Főiskolával közösen szervezett párkapcsolati és családkurzuson pedig közel száz fő vett részt. A Mindennapi pszichológia tantárgy keretében megvalósuló kezdeményezés témái között szerepel az önismeret, kommunikáció a (pár)kapcsolatokban, konfliktuskezelés, életeseményeink és ezek hatása a családi életre, szerelem, felnőtté válás, családtervezés és karrier. A kurzust tematikus workshopok zárták, melyek során férfiak és nők számára külön is tartottak témacentrikus beszélgetéseket a trénerek.

A szolgálat keretein belül mentálhigiénés szakemberek és lelkipásztorok várják a jelentkezőket.

A szolgálat Szegeden, a Dugonics tér 12. alatt található. Elérhető a 06-20-368-9412-es telefonszámon, a forraspontszeged@gmail.com e-mail-címen, Facebookon, illetve a www.forraspontszeged.hu címen.

Forrás és fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben. Összeállításunk a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye adataival frissült.

09:40
az-intezmeny-es-misszios-kuldetes-szolgalataban
Az intézmény és a missziós küldetés szolgálatában – Mohos Gábort, az MKPK búcsúzó titkárát kérdeztük

Mohos Gábornak, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkárának a nyár folyamán jár le második mandátuma. Tíz éven át volt a testület titkára. Eddigi feladatairól, tapasztalatairól és jövőbeli munkájáról kérdeztük.

2018. június 24. vasárnap