Hazaszállították a huszonegy kopt keresztény vértanú holttestét

Kitekintő – 2018. május 22., kedd | 19:10

Az Iszlám Állam (ISIS) által Líbiában meggyilkolt huszonegy kopt keresztény holttestét – több mint három évvel mártírhaláluk után – május 14-én hazaszállították Egyiptomba.

A huszonegy egyiptomi kopt keresztény lefejezéséről az Iszlám Állam líbiai szárnya tett közzé videót 2015. február 15-én. Az ötperces felvételen látható, ahogy a tenger partjára vezetik, térdre kényszerítik, és lefejezik őket mint „a kereszt népét, az ellenséges egyiptomi egyház követőit”. Az Iszlám Állam líbiai ága ezt megelőzően január elején jelentette be, hogy foglyul ejtette az egyiptomi keresztényeket, akik az építőiparban dolgoztak Líbiában.

2015 februárjában, pár héttel a férfiak halála után a kopt ortodox egyház beiktatta nevüket a Synaxariumba, vagyis a vértanúk névsorába, mely a római martyrologium keleti megfelelője. Ekkor Ferenc pápa is vértanúként emlékezett meg róluk. „Imádkozzunk értük, hogy az Úr vértanúként fogadja őket, és imádkozzunk a családjaikért, Tavadrosz testvéremért, aki oly sokat szenved” – mondta a pápa 2015. február 17-én, a Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott reggeli szentmisén.

A vértanúk holttesteit II. Tavadrosz pátriárka, valamint a kopt ortodox egyház számos képviselője fogadta Kairóban. A templomok és kolostorok harangjai egész Egyiptomban megszólaltak, jelezve a huszonegy kopt keresztény, a „hit vértanúi” földi maradványainak hazatérését.

A holttesteket októberben találták meg, Szurt település közelében, a Szidra-öböl partján. Az áldozatok azonosítása nehéz volt; a folyamatban részt vevő orvosok úgy nyilatkoztak, ennek oka egyrészt a bomlás mértéke, másrészt az, hogy lefejezték őket.

Idén februárban Felső-Egyiptomban székesegyházat emeltek a mártírok tiszteletére, amely „A hit vértanúi” nevet kapta. A templom egy kis településen, Al Urban található, ahonnan az áldozatok nagy része származott. A földi maradványokat ott helyezik örök nyugalomra.

Forrás: Aleteia.org, MTI

Fotó: Aleteia.org; Copticsolidarity.org

Magyar Kurír
(sza)

Kapcsolódó fotógaléria