Kováts Ferenc mártírsorsú káplánra emlékeztek Zalaegerszegen

Hazai – 2018. október 13., szombat | 12:36

Márfi Gyula veszprémi érsek áldotta meg Kováts Ferenc mártírsorsú áldozópap emlékművét a zalaegerszegi Jézus Szíve ferences plébániatemplom melletti Mindszenty-kertben október 7-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Márfi Gyula érsek szentmisét mutatott be a Jézus Szíve-templomban, melyen Ocsovai Grácián OFM plébános koncelebrált.

Szentbeszédében a főpásztor a keresztények üldözéséről beszélt, mely végigkísérte az Egyház életét az évszázadok során, és egészen napjainkig tart – nemcsak a középkorban, a kommunizmusban, hanem napjainkban is sok helyen éri üldöztetés a keresztény hívőket.

A szentmise után Ocsovai Grácián OFM plébános köszönetet mondott mindazoknak, akik segítségükkel, anyagi támogatásukkal hozzájárultak a dombormű elkészüléséhez, és megköszönte Szabolcs Péter szobrászművész munkáját. Az alkotás Kováts Ferenc áldozópap halálának 60. évfordulójára készült.

A plébános felolvasta Csóka János pálos tartományfőnök levelét a fiatal áldozópap vértanúságot vállaló életútjáról. A káplánt, aki a Vas megyei Gencsapátiban szolgált, az 1956-os forradalom leverését követő megtorlás időszakában, 1958 márciusában a szombathelyi rendőrségen többször brutálisan megverték. A bántalmazások után egészségét többé nem nyerte vissza. Szűz Máriának felajánlott életét 1958. október 7-én, Rózsafüzér Királynője napján adta vissza az Úrnak szülei zalaegerszegi házában.

Vígh László, a térség országgyűlési képviselője is megemlékezett az ünnepségen a köztiszteletben álló, hitéhez hű, hatgyermekes Kováts családról és Kováts Ferenc káplánról, aki életét adta hitéért. A megemlékezésen részt vettek a család tagjai, a plébánia hívei, valamint Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere és Szabolcs Péter szobrászművész, a dombormű alkotója is.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria