A Ninivei-síkság keresztényeinek egyharmada visszatérhetett otthonába

Kitekintő – 2018. március 15., csütörtök | 15:02

Öt hét – öt projekt a nagyböjtben az Iszlám Állam pusztítása után visszatérő keresztényekért – ezt kínálja a Szükséget Szenvedő Egyház segélyszervezet nagyböjti kampánya, mely a keresztény települések újjáépítéséhez nyújt segítséget.

A keresztények jelenléte a Közel-Keleten döntő az összes közösség párbeszéde szempontjából – jelentette ki Alessandro Monteduro, a Szükséget Szenvedő Egyház pápai jogú segélyszerv olaszországi igazgatója. Ismertette az elért, sokáig elképzelhetetlennek tartott eredményeket: 2017 végéig 6330 család költözött vissza, ami a Ninivei-síkság keresztény lakosságának 33 százalékát jelenti.

Egy évvel ezelőtt Alessandro Monteduro egy küldöttséget vezetett Irak északi részén. A Moszultól pár kilométerre fekvő Batnaya település teljesen el volt pusztítva, és senki nem hitte volna, hogy egyszer visszatérhetnek oda a keresztény családok.

A nagyböjti projekt éppen ezt tette lehetővé: 520 keresztény lakóházat építve újjá Batnayában. További adományoknak köszönhetően 115 otthonba tudnak ivóvizet juttatni Karakosban. Tellszkofban, ahová az elűzött családok 67 százaléka visszatérhetett már, elektromos berendezéseket adományoznak 69 háznak.

A Szükséget Szenvedő Egyház nem feledkezik meg a vallási épületekről sem, melyek nagy részét megsemmisítette vagy megszentségtelenítette a terrorszervezet. Bashiqában helyreállítják a domonkos apácák kolostorát. A szerzetesnők így folytathatják a vasárnapi hitoktatást és a gyerekek felkészítését az elsőáldozásra. Bartellában pedig újjáépítenek egy templomot, hogy a helyi közösség tudjon újra hol imádkozni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria