„Hiszem, hogy Međugorje titka: a Szűzanya” – interjú Christoph Schönborn bíborossal

Kitekintő – 2011. május 25., szerda | 13:11

A www.medjugorje.hr internetes lap interjút közöl Christoph Schönborn bíborossal a Béke Királynője jelenéseinek harmincadik évfordulója alkalmából.

Interjújában a bécsi érsek felelevenítette 2009 szilveszterén Međugorjéba tett látogatásának legkedvesebb mozzanatait: a tízezer hívő körében bemutatott éjféli misét, az újévvárást, a Podbrdóra és a Križevacra vezető útját, valamint a ferences atyákkal, a Cenacolo közösséggel és a látnokokkal, Marija Pavlović-tyal, Mirjana Soldóval, Ivanka Elezzel és Vicka Mijatović-tyal való találkozásait. Különös hálával gondol arra a rövid időre – tette hozzá –, amelyet gyóntatóként az egyik gyóntatószékben töltött. „Mindezek felett szívesen emlékezem vissza arra, amit nagyon nehéz leírni, ez pedig Međugorje titka: miért jönnek ide az emberek?! Ez az, amit Lourdes-ban is annyiszor megéltem: a Szűzanya itt van. Vannak helyek, ahol jelenléte, közelsége különös módon tapasztalható. Hiszem, hogy Međugorje titka: a Szűzanya” – fogalmazott Christoph Schönborn.

A bíboros elmondta: domonkos szerzetesként a nyolcvanas évek elején találkozott először Međugorjéval, amikor templomukban, Bécs központjában megalakult egy međugorjei imacsoport. „Azt láttam, hogy az emberek itt élő módon imádkoznak minden héten, órákon keresztül. Rózsafüzért imádkoztak, szívből énekeltek, szentmisén vettek részt, szentségimádást tartottak. Úgy tűnt, nem unalmas számukra, hűségesen jönnek és állhatatosan kitartanak hétről-hétre, mind a mai napig. Ez a jel a jelenség igaz voltáról tanúskodik. Ha ez csak szalmaláng lett volna, már rég nem élne” – mutatott rá a bíboros, aki Međugorje gyümölcsei közt említette az ott született hűséges, szilárd papi hivatásokat, a megtéréseket, a drogfüggők gyógyulásait és számos család megerősödését hitben és hűségben.

Christoph Schönborn hozzátette: hiszi, hogy ezt a különös időt különös segítségként kapjuk, amelyre nagy szükségünk van, hiszen sokak hite meggyengült. Az egyszerű međugorjei üzenetekre utalva így fogalmazott: hála Istennek, hogy nem különlegesek; lehetetlen is volna naponta, hetente, havonta szenzációs üzeneteket adni. „A világon több millióan olvassák ezeket az üzeneteket, és meglátják bennük Isten Anyjának hívását, iránymutatását, amely minden hónapban emlékezteti őket arra, hogy imádkozzanak, térjenek meg, béküljenek ki és szeressék a Szűzanyát. Mi jobb történhetne ennél velünk? – Ezért ezekben az üzenetekben Jézus mindennapi követésének iskoláját látom. Mária arra kér bennünket, hogy nézzünk Fiára, rá hallgassunk, őt kövessük.”

A bíboros megjegyezte: érdekes, hogy kezdetben az üzenetek a plébánia híveihez szóltak. Úgy véli, az Ég szándéka az volt, hogy – akárcsak az arsi plébános idejében Ars falu – elsőként maga Međugorje váljék sugárzó hellyé. „Úgy tűnik, a Szűzanya csodálatos pedagógiájával először is a falut, a plébániát készítette fel szolgálatára. Így a helyi, međugorjei lakosok feladata lett, hogy bevezessék a világot missziójukba.”

Schönborn bíboros végül elmondta: megtiszteltetésnek tartja, hogy idén novemberben a bécsi székesegyház ad otthont a békéért tartott negyedik imatalálkozónak, amelyen valamelyik međugorjei látnok is részt vesz majd. „Ennek a nagy imamozgalomnak, amely a mi országunkban oly sokaknak adott rengeteg áldást, helyet kell kapnia a székesegyházban. Nagy örömmel és hálával gondolok rátok, és imáimban nagyon gyakran vagyok veletek” – fogalmazott a bécsi érsek.

Magyar Kurír

(mk)