Hogy került Don Bosco az Antarktiszra?

Megszentelt élet – 2020. január 22., szerda | 19:22

Milyen messzire jutott el Don Bosco? Természetesen jelen van mind az öt lakott földrész több mint 130 országában, ahol ma a szaléziak jelen vannak. És ha kicsit messzebb is körbenéznénk?

Ha az Antarktiszra mennénk, ott is találnánk egy kis képet Don Boscóról. A fénykép, amelyet Spanyolországtól 15 073 kilométerre készítettek, Don Boscót annak a katonai kontingensnek a védőszentjeként ábrázolja, amely az Antarktiszon környezetvédelmi kutatásokat végző tudósokat kíséri.

„Don Bosco arra ösztönöz bennünket, hogy tartsuk tiszteletben a bolygónk védelmét” – magyarázták, miután elküldték a fényképet. De hogy került Don Bosco erre a távoli vidékre? Úgy, hogy „multidiszciplináris” védőszent.

A Spanyol Katonai Szövetség (Asociación de Militares Españoles, AME) Don Boscót  a szárazföldi haderő speciális hadteste és annak alapvető szakterületei (elektronika, telekommunikáció, informatika, repülőgép-karbantartás, eszközök karbantartása) védőszentjének tartja.

És hogy mi áll a kezdeményezés hátterében? A speciális hadtest első összejövetelét a navacerradai rezidencián (Madrid tartomány) tartották 1998 novemberében. Többek között felmerült annak igénye, hogy legyen saját védőszentjük, mivel ez elősegítené a hadtest egységét. Áttekintették a meglévő hagyományokat, és ügyeltek arra, hogy megőrizzék azokat, amelyekkel a speciális hadtest tagjainak többsége azonosul. Mivel pedig legtöbbjük szakiskolát végzett, ahol erős Bosco Szent János, a szakképző iskolák védőszentjének tisztelete, rá esett a választás.

2000. január 24-én a hadsereg vezérkari főnökének közleményében Bosco Szent Jánost hivatalosan is a szárazföldi haderők különleges testülete védőszentjének nyilvánították, miután azt az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, illetve José Manuel Estepa Llaurens akkori spanyol katonai ordinárius jóváhagyta.

A szárazföldi haderő szakemberei minden évben február 1-jén ünneplik Don Boscót (akinek liturgikus emléknapja egyébként január 31-én van).

Forrás és fotó: Szaléziak.hu; Infoans.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria