Hogyan éljünk? – Folytatódik a Pécsi Egyházmegye Szabadegyeteme

2017. szeptember 25. hétfő 14:50

Idén is elindult a Pécsi Egyházmegye Szabadegyetem konferenciasorozata, amelynek keretében arra keresik a választ az előadók, hogyan éljünk.

Az első előadásra szeptember 20-án került sor a Magtár Látogatóközpontban. Az elmúlt években sikeres előadás-sorozatra most is sokan voltak kíváncsiak. Az első alkalommal a hit és megismerés témájában Udvardy György megyéspüspök a hitet jelölte meg a környező világ megismerésének forrásaként. Kifejtette: a megismerésben a legnagyobb kérdés az emberi élet, és az, hogy az alapvető, végső kérdésekre milyen válasz adható. Ezáltal jutunk el a hit tapasztalatvilágába, ami nem állítható szembe az értelemmel. „Éppen Jézus Krisztus személye, a hozzá kapcsolódó hit az, ami bennünket gazdag tartalommal tud eltölteni” – mondta a főpásztor.

Az est másik előadója, Heidl György vallástörténész Szent Pál Kolosszeieknek írt levelének szövegvariánsain és -értelmezésein keresztül mutatta be a megismerés folyamatát. „Megnéztem az eredeti, görög szöveget, ami mély értelmezést adott. Hihetetlenül izgalmassá vált az egész szövegrész: mit jelent, hogy Krisztusban van a bölcsesség minden kincse elrejtve? A végső megismerésünk célja az, hogy hasonlóvá váljunk hozzá” – hangsúlyozta Heidl György.

A szabadegyetemi konferenciasorozat október 18-án Élet és megértés címmel folytatódik a Magtár Látogatóközpontban.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
te-is-tudsz-vendegeket-hivni-jezushoz-az-alpha-kurzus-bemutatonapjara-varunk
Te is tudsz vendégeket hívni Jézushoz! – Az Alpha kurzus bemutatónapjára várunk

Kit érdekel annyira Jézus, hogy komolyan veszi missziós parancsát, és meg akarja ismertetni másokkal? És kit érdekel annyira, hogy elmegy egy keresztények szervezte baráti összejövetelre, hogy többet halljon róla? Az Alpha kurzust január 20-án a Kanter Károly Felnőttképzési Intézetben mutatják be.

20:28
oszto-pontok-hagyomany-lenyege-folytathatosag
Osztó-Pontok az Egyház jövőjéről – A hagyomány lényege a folytathatóság

Az Osztó-Pontok kerekasztal-beszélgetés témája ezúttal a vallásosság alakulása és az Egyház jövője volt. A budapesti Panagia Központban január 15-én megtartott rendezvény vendége Gérecz Imre bencés szerzetes és Hidas Zoltán szociológus, egyetemi tanár volt. A beszélgetést Vigh Noémi vezette.

19:15