Hogyan készülnek a szervezők az idei KELET-re?

Hazai – 2017. január 19., csütörtök | 10:00

Január 20-ig lehet jelentkezni a Kárpát-medencei Egyetemi Lelkészségek Találkozójára, melyet február 3. és 5. között rendeznek Szombathelyen. A szervezők, a II. János Pál Katolikus Kollégium és Szakkollégium diákjai beszéltek a találkozó előtti felkészülésről, várakozásról.

– Mielőtt a felkészülésről és a szombathelyi programokról beszélnénk, térjünk ki arra, hogy néhányan közületek már részt vettek a Kárpát-medencei egyetemi lelkészségek évenként megrendezett találkozóin. Milyen élményeket hoztatok magatokkal ezekről az alkalmakról?

Horváth Rebeka: Én tavaly voltam először a KELET-en, Szegeden. Engem már a város is vonzott, hiszen szép hely, de leginkább a találkozásokat szeretem az ilyen rendezvényekben. Ami még figyelemfelkeltőbbé tette számomra a tavalyit, az Böjte Csaba ferences rendi szerzetes előadása volt, és annak is örültem, hogy Csiszér László zenész, dalszerző  is közreműködött a zenés dicsőítésben.

Fábián Zsófia: Mindig jó érzés megtapasztalni azt, hogy a mai világban van még igény ilyen programokra. Vannak még olyan emberek, akik keresik a szürke hétköznapokban is Istent, a vele töltött időt.

Szmodics Petra: A tavalyi KELET volt az első, amelyen részt vettem, s bevallom, mivel az ország nyugati felében lakom, elsőként a város, a helyszín fogott meg. Miután utánanéztem annak, hogy mi is az a KELET, egyre inkább erősödött bennem az érzés: de jó, hogy jelentkeztem. Óriási örömmel indultam neki a hétvégének, hisz az egyéb érdekes programok mellett Böjte Csaba előadását is meghallgathattam, amire valójában már régóta vágytam.

Teleki Blanka: Ami a KELET-et vonzóvá teszi a számomra, az az, hogy a lelki és szabadidős, ismerkedős programok egyensúlyban vannak. Nem volt bennem semmi hiányérzet tavaly Szegeden, és hasonló hatásra törekszünk idén is: hogy ne maradjon el a közösségi és a lelki élmény sem.

– A találkozók lelkinapok vagy inkább baráti beszélgetésekre, izgalmas előadások meghallgatására nyílik lehetőség?

Petra: Úgy érzem, mindig törekszik arra a KELET, hogy színes és tartalmas legyen mindenféle tekintetben, úgy gondolom, mindkettőre lehetőség nyílik ezen a hétvégén.

Zsófia: Erre azt kell mondanom, hogy is-is. Ha végignézzük az eddigi találkozók programjait, láthatjuk, hogy a szervezők a sok izgalmas, értékes és érdekes előadás mellett igyekeztek mindig időt hagyni a kötetlen, szabad programokra. Ez fontos, hiszen sokszor jó érzés megosztani valakivel az élményeket egy-egy baráti beszélgetésben.

Blanka: Az izgalmas előadásokat mi garantáljuk, a baráti beszélgetésekre pedig csak a megfelelő közeget tudjuk biztosítani. Aki amennyit belead egy ilyen lelki és közösségi alkalomba, annyit kap. Ha megnyílsz mások előtt, Isten előtt, és képes vagy jelen lenni (és lehetőleg offline) a találkozó alatt, sok lelki ajándékban részesülhetsz.

– Mi motivált a szervezői feladat elvállalásakor? 

Zsófia: Én elsősorban azért vállaltam a feladatot, mert még 2013-ban Pécsen részt vettem a HungaRio nevű találkozón, és emlékszem, hogy mennyi lelkes fiatal dolgozott ott azért, hogy én hihetetlen élményekkel térhessek haza. Ezért is vállaltam el, mert szeretnék most én tenni azért, hogy valaki ugyanilyen élményekkel térhessen haza tőlünk, Szombathelyről.

Rebeka: Elsősorban azokkal indult a szervezés, akik már vettek részt hasonló programon és a szervezésbe is belekóstoltak korábban. A fő feladatokat ők látják el, de sok feladat hárul a szakkollégium valamennyi lakójára.

Blanka: Örömmel vállaltuk el a részfeladatokat a KELET szervezésében. Mindannyian egy emlékezetes lelki hétvége összeállítására vállalkoztunk. Érezzük, hogy nem egyszerű munka, de „édes teher”, hiszen a szemünk előtt lebeg a végeredmény. Rám személy szerint a zenei szolgálat megszervezése hárul, és egy nagyon lelkes csoporttal készülünk a „bevetésre”.

Petra: Szeretek részt venni az ilyen rendezvények szervezésében, és a kollégium egyéb programjaiban is bármikor szívesen segítek. Általában a dekorációért vagyok felelős, és ez most sincs másként.

Rónai Lilla: A sok feladat közül a regisztrációnál és a zenei résznél fogok segíteni. A regisztráció szerintem az egyik legizgalmasabb rész, hiszen itt mindenkivel találkozhatunk, a résztvevők számos kérdéssel fognak hozzánk fordulni, és az első benyomást itt fogják szerezni. Nagyon igyekeznünk kell, hogy minden rutinszerűen menjen, és ne kelljen sokat várniuk a fiataloknak a hosszú utazás után. A zenei részért ketten vagyunk felelősek Teleki Blankával. Az előkészületek neheze még hátra van: a sok-sok próba és a hangtechnika beállítása. Az ember nem is gondolná, mennyi előkészületet igényel egy háromnapos hétvége megszervezése és lebonyolítása.

– Mit éreztek nagy kihívásnak azokon a területeken, amelyeket rátok bíztak?

Zsófia: Körülbelül 250 főt várunk, és szeretnénk, hogy a dolgok gördülékenyen menjenek.

Rebeka: A regisztrációs pont a rendezvény első állomása. Ide érkezik mindenki. Ezt nehéz úgy koordinálni, hogy zökkenőmentes legyen, hogy mindenkinek megfelelő tájékoztatást adjunk. Ez az egyik fő adminisztratív pillére a KELET-nek.

– Mivel várjátok a résztvevőket?

Zsófia: Számos olyan előadót hívtunk meg, akik ismertek, és tudjuk, hogy tudnak a fiatalok nyelvén beszélni, gondoljunk itt rögtön Hodász András atyára. De az előadókon kívül igyekeztünk mi is figyelni arra, hogy legyen idő a személyes találkozásokra, fakultatív programokra, például korcsolyázásra, illetve ellátogatni a sárvári gyógyfürdőbe.

Rebeka: Ami leginkább a mi feladatunk, hogy az előadásokon túl változatos fakultatív programokat kínáljunk a résztvevőknek. A szombat délutáni időtöltést a jelentkezők már a regisztrációkor kiválaszthatják. Készülünk a szombati bálra, szeretnénk önfeledt szórakozási lehetőséget biztosítani minden vendégünknek. A táncot például a szakkollégium vállalkozó kedvű lakói fogják megnyitni, amire már jó ideje készülünk.

További információk és jelentkezés: a KELET honlapján.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye

Fotó: Kelet.egylelk.com

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria