Hol a te Istened? – Ifjúsági találkozót tartottak Máriagyűdön

Hazai – 2019. július 9., kedd | 17:02

A Pécsi Egyházmegye 37. alkalommal rendezte meg a Máriagyűdi Ifjúsági Találkozót (MIT), ezúttal július 5. és 7. között, „Hol a te Istened?” mottóval. Kereszti Réka, a MIT médiacsoportjának tagja az egyházmegye honlapján három részben tudósított az eseményről. Írását szerkesztve közöljük.

Péntek kora délután a máriagyűdi kegyhelyre sorra érkeztek meg a lelkes résztvevők. Az érkezők között voltak olyanok is, akik gyalog vagy biciklivel tették meg a Pécs–Máriagyűd távot.

Egyre hangosabban lehetett hallani a sátorcövekek leverésének hangjait, meglepett kiáltásokat a viszontlátás öröme miatt, vagy éppen társasjátékozókat, hiszen színes „welcome program” várta az érkezőket. Jó hangulatú egymáshoz kapcsolódásokkal, tánccal, zenével, nevetéssel, berendezkedéssel telt a délután hátralevő része, majd a hét órai szentmisével – melyet Berecz Tibor ifjúsági referens pap mutatott be – hivatalosan is kezdetét vette a találkozó.

Vacsora után egy rövid, vidám, táncos, nyári hangulatú játékot követően az ismerkedésé lett a főszerep. Tibi atya szociometriai módszerre épülő, egymásra hangoló bevezető blokkja után Hoffmann Kata a háláról és annak megéléséről vezetett kiscsoportos beszélgetést. Hoffmanné Toldi Ildi pedig egy mozgásos, magunkra, egymásra és Istenre figyelő másfél órával ajándékozta meg a jelenlevőket, Csön-csön gyűrű – Isten keresése egymás tenyerén címmel. Lezárásként kiscsoportonként egy-egy élő szoborban mutathatták meg a résztvevők az együtt megtapasztalt hitélményt. Az ifjúsági találkozó első napja közös énekléssel és imával zárult.

Másnap reggel zenés ébresztővel indult a tábori élet, majd a reggeli zumbától már az is frissnek érezhette magát, akinek nehezebben nyíltak ki a szemei.

A reggeli és a zenés hangolódás után a főelőadó, Versegi Beáta Mária nővér, a Nyolc Boldogság Közösség tagja osztotta meg gondolatait az istenkeresésről: hol, merre, miben vagy kiben tapasztalható meg Isten jelenléte vagy éppen hiánya. Szóba került a szentmise szakrális hagyományainak megélése is, az, hogy csak megszokásból veszünk-e részt a különböző, mély szimbolikájú részekben, vagy valóban átéljük, hisszük és befogadjuk Krisztust. Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy bár mi sokszor elfoglaltak vagyunk, nem szánunk időt az imádságra, elcsendesedésre; Isten mégis ott van, keres, hív minket, és nemcsak a kötött, megszokott imaformákban szólhat hozzánk, hanem akár egy séta közben is. Mindannyiunk számára máshol, más formában rejtezik, és mindenkinek a maga feladata fellelni Őt, a kapcsolódási pontot Vele.

Az előadás után kérdéseket tehettek fel a résztvevők a nővérnek, majd kisebb csoportokban is megoszthatták a témával kapcsolatos gondolataikat, megélt tapasztalataikat. Ebéd után csendes pihenő következett, melynek ideje alatt az augusztus eleji međugorjei ifjúsági találkozóra, a Mladifestre utazók tartottak előtalálkozót.

A délután hátralevő részében különböző műhelyek közül választhattak a résztvevők: volt lehetőség kézműveskedésre, hogy szavak nélkül is kifejezhessék Istenhez való kapcsolatukat, Beáta nővér az imádságban való Istenhez kapcsolódásról tartott műhelyt. A jelenlevők döntésekről, felelősségről beszélgethettek Kis Brigittával (Pure program), illetve műhelyek keretében zárult a párkapcsolati előadás-sorozat idei évada is. Jelen voltak a Karitász képviselői, a Gesztenyés Közösség tagjai pedig a közösségbe tartozásról vezettek beszélgetést, Horváth Sarolta és Kollár Dorottya pedig az El Caminóról, illetve a panamai ifjúsági világtalálkozóról mesélt. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusról és a most induló ministráns referatúráról a standoknál tudakozódhattak az érdeklődők.

Az esti szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be, többek között az újmisések koncelebrálásával. A főpásztor kitért homíliájában a döntéseinkre, hangsúlyozva, hogy azokat szabadon jó meghozni, ahogy Szűz Mária is tette az angyali üdvözletkor, Erzsébet meglátogatásakor. Az idei találkozó mottójával kapcsolatban („Hol a te Istened?”) hangsúlyozta, mennyire fontos keresnünk erre a kérdésre a választ, hogy növekedhessünk a hitben és az Istennel való kapcsolatban.

Vacsora után a kiengesztelődés révén kapcsolódhattak Istenhez és egymáshoz is a fiatalok, megoszthatták az Istenről alkotott képüket és élményeiket annak kapcsán, hogy mikor érezték az Ő gondoskodását. Az este zenés szentségimádással zárult, melyet tanúságtételek tettek színesebbé.

A találkozó zárónapján az újmisés papoknak, Molnár Eriknek, Kárász Gábornak és Kovács Józsefnek tehettek fel kérdéseket a fiatalok a hivatásukról, elhívásukról, szokásaikról, napirendjükről.

A záró szentmisét a három újmisés pap együtt mutatta be. Homíliájában Kárász Gábor annak jelentőségére hívta fel a figyelmet, hogy Krisztust szeressük és megszerettessük másokkal. Arra biztatta a fiatalokat, hogy bárányok legyenek, és ne farkasok, mert Jézus a bárányok pásztora, és róluk gondoskodik. Utalt Szent II. János Pál pápa szavaira: lényeges, hogy legyenek életszentségre törekvő fiatalok, akik lelkesen viszik tovább az örömhírt. Prédikációja végén arra hívta a résztvevőket, hogy a szeretet tüzét és az igazság világosságát soha ne tévesszék szem elől.

Forrás: MIT Médiacsoport/Pécsi Egyházmegye

Fotó: Pécsi Katifi

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria