Hölvényi György: Az egyházak az európai béke kulcsszereplői

Hazai – 2022. július 1., péntek | 15:56

Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője, az európai néppárti frakció vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke I. Bartholomaiosz konstantinápolyi egyetemes pátriárkával folytatott június 30-i isztambuli megbeszélését követően az egyházak békekötésben vállalt szerepére hívta fel a figyelmet.

A mielőbbi békekötésen kell munkálkodnunk minden lehetséges módon Európában. Az egyházaknak ebben a küzdelemben kulcsszerepük van”

– hangsúlyozta Hölvényi György Bartholomaiosz pátriárkával folytatott csütörtöki isztambuli megbeszélését követően. Az európai néppárti frakció vallásközi párbeszéddel foglalkozó munkacsoportjának társelnöke kollégáival a keleti ortodox kereszténység legtekintélyesebb elöljárója meghívására látogatott a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátusba.

A látogatás az ukrajnai orosz agresszió közepette történik – emelte ki Hölvényi György az isztambuli megbeszélések kapcsán. Az ortodoxia mindig is fontos részét képezte az európai történelemnek és kulturális örökségnek. Az európai döntéshozóknak ezeket az alapokat szem előtt tartva most, a háború alatt is sokkal szorosabb kapcsolatban kell lenniük a vallási vezetőkkel.

Bartholomaiosz pátriárka a találkozón hangsúlyozta:

Nem létezik szent háború. A mostani is ördögi háború, amelynek csak a béke mihamarabbi megteremtése vethet véget.”

A pátriárka szerint ezekben a nehéz időkben a különböző egyházak, felekezetek együttműködése is fontosabb, mint valaha. Az egyre szélsőségesebb európai szekularizációval kapcsolatban elmondta:

Európában – a kontinens rengeteg értéke mellett – a vallásellenes jelenségeknek nagy ára lehet, hiszen a szólásszabadság veszélyeztetése a vallásszabadság korlátozását vetíti előre.

A látogatás során a képviselők – köztük Antonio Tajani volt európai parlamenti elnök – találkozott Emmanuel khalkedóni metropolitával is, aki az európai kérdésekben az Egyetemes Patriarkátus részéről a néppárti képviselőcsoport egyik legrégebbi partnere.

Hölvényi György emlékeztetett, hogy az ortodox egyházzal – az Európai Parlament frakciói között egyedülálló módon – 1996 óta dolgozik együtt a Néppárt. A politikus felidézte azt is, hogy kifejezetten szoros a magyar kapcsolat Bartholomaiosz pátriárkával. (A képviselő még egyházi kapcsolatokért felelős államtitkárként működhetett például közre a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarkátussal kötött 2014. márciusi nemzetközi megállapodás megkötésében.)

Forrás: Hölvényi György Irodája

Fotó: Merényi Zita (archív)

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria