Horogkereszt a marosvásárhelyi templomtorony falán

Külhoni – 2014. április 2., szerda | 13:10

A biztonsági kamerák felvételei szerint két fiatal gyalázta meg a hétvégén a marosvásárhelyi, egykori barátok templomának tornyát – tudósít a kronika.ro hírportál.

Az éj leple alatt a tettesek a Noua Dreaptă szélsőséges szervezet kelta keresztes jelképébe egy horogkeresztet festettek a Színház téri torony oldalára. Néhány perc múlva ugyanők firkálták össze obszcén feliratokkal a Vatra Românească nevű szervezet főtéri székházának ablakait.

„Az éjszakai felvételeken tisztán látszik, hogy ugyanaz a kétszemélyes csapat rongálta meg mindkét épületet. Mivel bűncselekményről van szó, a felvételeket átadtuk a megyei rendőrségnek, nekik kell elvégezniük a nyomozást” – nyilatkozta a Krónikának Valentin Bretfelean, a helyi rendőrség ügyvezető igazgatója.

A megyei hatóság szóvivője, Andrea Pop elmondta: a gyanúsítottak köre leszűkült, ezért pár személyt már a napokban kihallgatnak.

A tény, hogy a garázdálkodók a római katolikus egyház ferences rendjének templommaradványát, valamint a magyarellenes Vatra Românească székházát vették célba, eleve kérdésessé teszi a nemzetiségüket és szándékukat.

„Nem gyanakszom senkire, azt se tudom, hogy magyarellenes vagy egyházellenes cselekedet volt-e. Az is lehet, hogy valakit zavart a márványtábla magyar felirata” – fejtette ki Sebestyén Péter római katolikus plébános.

A főtéri barátok temploma a 18. században épült ferences kolostor szerves része volt. Az egyszerű, barokk díszítésű templomot és a több hektáron elterülő kolostort a nemzeti színház építésekor, 1971-ben bontották le. Kegyeleti okokra hivatkozva az egyházi méltóságoknak csak hosszú tárgyalások során sikerült megmenteni a tornyot, mivel csak innen lehet lejutni a föld alatti kriptába. Államosított javaiért a rend a mai napig is a bíróságon keresi igazát.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria