Húsvéttól jelnyelven is követhetők a pápai beszédek

Kitekintő – 2021. április 3., szombat | 14:04

Húsvétkor, április 4-én indul a Kommunikációs Dikasztérium „Senki sem kirekesztett” elnevezésű projektje. Ennek keretében a Vatican News YouTube-csatornáján élő közvetítésben elérhetők lesznek a pápa beszédei LIS (olasz jelnyelvi) fordításban, valamint felvételről ASL (amerikai jelnyelvi) fordításban.

„Megfelelő és mindenki számára hozzáférhető eszközöket kell biztosítani a hit átadásához. Remélem azt is, hogy ezeket lehetőleg ingyenesen teszik elérhetővé azok számára, akiknek szükségük van rá, új technológiák révén is, amelyek mindenki számára fontosnak bizonyultak e világjárvány idején” – fogalmazott Ferenc pápa a 2020. december 3-án, a fogyatékkal élők nemzetközi napja alkalmából közzétett üzenetében. E felhívásra válaszul a Kommunikációs Dikasztérium elindítja a „Senki sem kirekesztett” elnevezésű kezdeményezést.

Ennek keretében Vatican News YouTube-csatornáján ingyenesen követhetők lesznek jelnyelven a szerdai pápai általános kihallgatások és az Úrangyala, a Regina Coeli imádságok – élő közvetítésben LIS (olasz jelnyelvi) fordításban, valamint felvételről ASL (amerikai jelnyelvi) fordításban.

Az olasz püspöki konferencia TV2000 csatornájával együttműködve már tavaly húsvétkor követhetők voltak olasz jelnyelven a szent három nap pápai liturgiái; ez idén is így lesz.

A „Senki sem kirekesztett” projekt április 4-én, vasárnap indul az Urbi et Orbi áldás előtt mondott húsvéti üzenet közvetítésével, kísérleti jellegű és egy évig tart, abban a reményben, hogy rendszeres szolgáltatássá válik majd több nyelven. A jelnyelvre fordítást Veronica Donatello nővér koordinálja, aki az olasz püspöki konferencia fogyatékkal élők lelkigondozásával foglalkozó szolgálatának vezetője.

A következő hónapokban elérhetővé válik majd egy, az érzékszervi fogyatékossággal élők számára készített telefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi a vatikáni médiatartalom átfogó használatát, különös tekintettel a gyengénlátó és vak emberekre.

A projekt a milánói Siketek Intézete, a CBM Olaszország – Keresztény missziók a vakokért a világban szervezet, a németországi Vatikáni Rádió Barátai és a chicagói Borgia Szent Ferenc Siketek Központja pénzügyi támogatásával jött létre.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria